Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Her avfyres iranske raketter med påskriften: "Israel må utslettes". (Foto: Skjermdump iransk tv via Reuters / Washington Post)
Her avfyres iranske raketter med påskriften: "Israel må utslettes". (Foto: Skjermdump iransk tv via Reuters / Washington Post)

Ber FN holde Iran ansvarlig for resolusjonsbrudd

USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland ber FNs sikkerhetsråd om å reagere på at Iran flere ganger har brutt en FN-resolusjon ved å prøveskyte raketter som kan bære atomstridshoder.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

I et brev fra diplomatiske representanter for de fire landene blir FNs sikkerhetsråd bedt om å diskutere hva som vil være en passende respons på at Iran ikke overholder sine forpliktelser til å avstå fra slike prøveskytinger.

Hver gang Iran avfyrer raketter som er i stand til å bære atomstridshoder, bryter de FNs sikkerhetsråds resolusjon 2231, skriver USA og de tre europeiske landene ifølge Reuters.

I resolusjonen henstilles Iran til å avstå fra slike prøveskytinger i en periode på åtte år. Resolusjonen ble vedtatt parallelt med atomavtalen som ble inngått i sommer mellom Iran og seks verdensmakter. Atomavtalen bremser og innskrenker regimets atomprogram, men berører ikke regimets rakettprogram. Selv om prøveskytingen av raketter ikke bryter med atomavtalen, bryter den likevel med FN-resolusjonen, påpeker de fire landene.

 

– Laget for å true Israel

I brevet skriver de at de har ”merket seg med bekymring at iranske militære ledere sier at disse rakettene er utviklet for å kunne utgjøre en direkte trussel mot Israel”.

Rakettene de sikter til, ble prøveskutt onsdag 9. mars. De to rakettene som ble avfyrt hadde påskrevet på hebraisk teksten: ”Israel må utslettes”.

Også 21. november gjennomførte de iranske styrkene en prøveskyting som var i strid med resolusjonen.

 

Nye sanksjoner?

Verdenssamfunnets økonomiske sanksjoner mot Iran ble hevet i januar i år som resultat av atomavtalen som ble inngått sommeren 2015. Vestlige diplomati-eksperter mener at bruddet på FN-resolusjon 2231 ikke i seg selv vil være nok til at FNs sikkerhetsråd vil gå inn for nye sanksjoner mot det iranske regimet. Det meste man kan håpe på er en uttalelse der sikkerhetsrådet tar avstand fra rakettprøveskytingene. Det som likevel kan skje i kjølvannet av en slik uttalelse, er at europeiske land kan komme til å bruke anledningen til å ta egne unilaterale initiativ til sanksjoner mot Iran. Frankrike har foreslått at EU kunne innføre nye sanksjoner mot Iran som reaksjon på prøveskytingene.

 

Khamenei forsvarer rakettprogrammet

Irans øverste leder Ayataollah Ali Khamenei avviste onsdag ideen om at Iran skulle bygge ned rakettprogrammet sitt på grunn av diplomatisk press.

– De sier at framtiden for verden er forhandlinger og ikke raketter. Dersom de sier det av uvitenhet er det uvitenhet. Men hvis de vet hva de snakker om, er det forræderi, sa han i en tale som ble sendt på den statlig tilknyttede kanalen Press TV, ifølge Times of Israel.

Uttalelsen forstås som et kraftig oppgjør med reformvennlige fraksjoner i Iran.

– Hvis det islamske etablissementet søker teknologi og forhandlinger, men mangler forsvarsmakt, vil det bukke under i møte med ethvert ynkelig land som måtte true Iran, sa ayatollahen.

For bare et halvt år siden truet ayatollahen offentlig med at Israel ”vil opphøre innen 25 år”.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart