Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

USA og Israel inngår rekordstor avtale om militær bistand

USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)
USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)
Onsdag underskriver USA og Israel en avtale om 38 milliarder dollar i amerikansk militær bistand til Israel.

Avtalen gjelder totalsummen av den faste, regelmessige amerikanske militære bistanden til Israel i perioden 2019 til 2028. Fem av de 38 milliardene blir øremerket videreutvikling av rakettforsvarssystemene.

”Denne rammeavtalen innebærer det største enkeltstående løftet om bilateral militær bistand som noen gang er gitt i USAs historie”, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet i sin kunngjøring av avtalen, ifølge Ha’aretz.

 

Øker fra 3,5 til minst 3,8 milliarder årlig

Under forhandlingene la Israel fram krav om 4,5 milliarder dollar i årlig støtte, men ifølge en israelsk kilde Ha’aretz har snakket med, var det ventet at avtalen ville bli noe lavere. Kilden mener likevel det er grunn til å være fornøyd med avtalen. Selv om USA har måttet gjøre budsjettkutt på flere områder, har forhandlingene endt med at støtten til Israel har økt, konstaterer han.

Forhandlingene om den neste tiårsperioden med militær støtte til Israel har pågått siden november 2015. Den nåværende avtalen, som går ut ved utgangen av 2018, innebærer 30 milliarder dollar i støtte i løpet av ti år. I tillegg til denne støtten har Kongressen ved flere anledninger bevilget tilleggsstøtte etter konkrete forespørsler fra Israel. I senere tid har tilleggstøtten utgjort om lag 500 millioner dollar årlig. Det betyr i praksis at den reelle totale årlige støtten har ligget på gjennomsnittlig om lag 3,5 milliarder dollar.

Mulighetene for slike tilleggsbevilgninger vil bli mer innskrenket under den nye avtalen. Søknader om tilleggsbevilgninger vil bare kunne innvilges under ekstraordinære omstendigheter, som for eksempel dersom det skulle bryte ut krig. Israelske myndigheter forplikter seg spesifikt til ikke å kunne søke Kongressen om utvidet støtte til rakettforsvarssystemene i avtaleperioden. I tillegg forplikter Israel seg til å bruke hele den amerikanske støtten på innkjøp fra amerikansk militærindustri. I den inneværende avtaleperioden kan Israel bruke 26 prosent av støtten på innkjøp fra sitt eget lands militærindustri og 13 prosent til innkjøp av drivstoff.

 

Underskrives onsdag kveld

Avtalen underskrives i Washington D.C. onsdag kveld klokken 20 norsk tid. Det er ventet at departementsråd Tom Shannon vil underskrive avtalen på vegne av USA. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice vil være til stede. Jacob Nagel, som er fungerende leder for Israels nasjonale sikkerhetsutvalg, vil underskrive avtalen på vegne av Israel. Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, vil også være til stede. Ha’aretz’ kilde sier at det er sannsynlig at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama vil snakke sammen på telefon etter at avtalen er underskrevet. Det er ennå ikke avklart om de to vil benytte anledningen til å møtes når FNs generalforsamling avholdes i New York neste uke.

 

Senator: – Kongressen er ikke bundet

Den republikanske senatoren Lindsey Graham uttalte tirsdag at han mener Kongressen ikke vil kunne være bundet av begrensningen om ikke å kunne innvilge tilleggstøtte. Det begrunner han med at avtalen er inngått mellom presidentadministrasjonen og den israelske regjeringen, og at Kongressen ikke har vært med på å vedta noen slik begrensning.

– Kongressen har en uavhengig plikt til å avgjøre hva som er det passende nivået på støtten til Israel og våre andre allierte, sier han, ifølge Jerusalem Post.

 

– Et kraftig budskap til Israels fiender

Jerusalem Posts journalist Herb Keinon drøfter i en analyseartikkel om Israel kunne ha oppnådd en bedre avtale dersom ikke forholdet mellom Netanyahu og Obama hadde vært så kjølig. Han konkluderer med at avtalen er god, og at Netanyahus kritikere i den israelske debatten lett kan komme til å la ”det gode bli det bestes fiende”, som det heter i ordtaket. Å tro at 40 eller 42 milliarder kunne ha blitt innvilget i stedet for 38, dersom Netanyahu ikke hadde vært så knallhard i sin kritikk av atomavtalen med Iran, blir bare spekulasjoner. 38 milliarder er ikke et lite beløp, og det hjelper Israel langt på vei mot målet om å sikre fortsatt militær overlegenhet i regionen, poengterer Keinon.

Han skriver at avtalen ”sender et kraftig budskap til Israels fiender, som etter å ha sett hvordan forholdet mellom Obama og Netanyahu har gått opp og ned de siste syv årene, kunne komme til å tro at USAs Israel-støtte er svekket, og at hvis de bare legger trykket på lenge nok og hardt nok, vil kløften bli enda større”.

”Denne bistandspakken sender et klart budskap om at det ikke er slik, og at når det gjelder å sørge for at Israel fortsetter å ha evnen til å forsvare seg selv, vil Amerika fortsatt i veldig stor grad være en støtte – til tross for at det noen ganger knirker litt fra tid til annen. Fra Teheran til Damaskus, Beirut, Ramallah og Gaza blir denne forpliktende støtten til Israels sikkerhet lagt merke til”, skriver Keinon.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart