Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel foretrekker direkte samtaler med palestinerne

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israel ber Frankrike avlyse en planlagt konferanse som ikke følger sporet til direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser.

Statsminister Benjamin Netanyahu avviste mandag et fransk forslag om å holde en internasjonal fredskonferanse om den israelsk-palestinske konflikten i Paris i desember, forteller Jerusalem Post. Netanyahus nære rådgiver i diplomatiske spørsmål, advokat Yitzhak Molcho, og leder for det nasjonale sikkerhetsrådet, Yaakov Nagel, sier kun direkte samtaler mellom Israel og palestinerne vil føre til en endelig avtale.

Molcho og Nagel ga beskjed til Frankrikes utsending for fredsinitiativet, Pierre Vimont, i et møte mandag. De møttes i Jerusalem da Vimont besøkte Israel og de palestinske områdene for å invitere partene til konferansen.

– Dette initiativet fremmer ikke fred, sa de israelske representantene.

– Israel kommer ikke til å delta i noen konferanse som holdes uten landets samtykke. Vi vil heller ikke godta en konferanse som forsøker å løse konflikten på en måte som vi ikke godkjenner, sa Molcho og Nagel.

De la til at en slik konferanse kun tillater palestinernes president Mahmoud Abbas å unngå direkte samtaler uten forhåndsbetingelser.

– Israel forventer at Frankrike ikke fremmer et initiativ eller en prosess som er imot det offisielle standpunktet vårt, sa den israelske utsendingen.

På søndag sa Vimont at Israel kunne sende et budskap til verden om landets forpliktelse til fred hvis israelerne deltok i konferansen.

– Det ville ha vært en perfekt arena for å overtale verden om at den israelske regjeringen forplikter seg til en tostatsløsning som er ekte, mente Vimont.

Han pratet om Paris-møtet, som sannsynligvis kommer til å holdes i slutten av desember, da han talte til Institute for National Strategic Studies (INSS) i Tel Aviv.

I tillegg fortalte den franske utsendingen om landets plan om å få israelerne og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet. Han la vekt på at Frankrike ikke forsøker å tvinge en løsning på noen av partene.

– Dette er ikke den rette tiden for direkte samtaler, sa Vimont. Nå må det fokuseres på å sikre at slike samtaler gir resultater når de senere finner sted.

– Aller først er det viktig at alle som er enige i en tostatsløsning uttaler seg offentlig om det, mente Vimont.

Konferansen skal etter planen sette betingelser for å tilrettelegge for videre forhandlinger.

– Meningen med konferansen er å gjøre et forsøk på å benytte eksisterende verktøy for å sørge for at prosessen går framover, la Vimont til. Om det blir godkjent, kan punktene som konferansen har oppsummert bli en resolusjon i FN, selv om det ikke er målet med møtet.

– Vi vil gjerne få til et initiativ som kombinerer flere forskjellige tidligere forslag, sa den franske utsendingen.

Dette inkluderer at Russland involverer seg. Russerne har bedt Netanyahu og Abbas om å møte hverandre. På torsdag ankommer den russiske statsministeren Dimitry Medvedev til Israel og de palestinske områdene.

Det arabiske fredsinitiativet fra 2002 kan også bli en del av planen som Frankrike prøver å sette igang. Samtidig jobber franskmennene med Den europeiske unionen, Midtøsten-kvartetten, Den arabiske ligaen og andre som ønsker å være involverte, slik som USA.

På søndag sa Netanyahu at han tror at den nye amerikanske regjeringen ikke kommer til å forsøke å påtvinge ensidige vilkår på verken Israel eller palestinerne for å ende konflikten.

– Vi forventer at USA forblir trofaste mot prinsippet de har hatt i mange år om at konflikten kan løses kun gjennom direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser eller innblanding fra FN og andre internasjonal organisasjoner, sa Israels statsminister.

– Uansett hvem som blir USAs nye president er jeg sikker på at Israels forhold til amerikanerne kommer til å styrkes, sa Netanyahu. Jeg vil gjerne bemerke at alliansen med USA er det aller viktigste forholdet Israel har, noe som vil fortsette.

Israel har vært nervøse når det gjelder Obamas handlinger angående en tostatsløsning før han forlater posisjonen som USAs president. Blant de mulige alternativene kan USA støtte en resolusjon i FNs Sikkerhetsråd som fordømmer Israels bosetninger, eller at FN prøver å diktere betingelser for en fredsavtale.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart