Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Løgnen om Israels isolasjon

Indias statsminister Narendra Modi og Israels statsminister Benjamin Netanyahu på stranden til Middelhavet under et besøk i et av Israels avsaltingsanlegg. (Foto: Kobi Gideon, GPO)
Indias statsminister Narendra Modi og Israels statsminister Benjamin Netanyahu på stranden til Middelhavet under et besøk i et av Israels avsaltingsanlegg. (Foto: Kobi Gideon, GPO)
«Israel blir stadig mer isolert i verdenssamfunnet,» hører vi i Norge. Men det motsatte er sannheten.

«Israel er mer isolert enn noen gang i sin historie.»

Sidsel Wold, journalist i NRK 12. april 2011.

«Israel blir stadig mer isolert i verdenssamfunnet.»

Eddie Whyte, nestleder i Fagforbundet Vestfold 28. februar 2014.

«Israel står nå enda mer alene…»

Lederartikkel i Dagsavisen, 29. desember 2016.

 

Det kommer stadig i litt ulike versjoner: Israel mister flere og flere venner. Når slike påstander blir framsatt i Norge, er det nok mer et uttrykk for en ønskedrøm enn en virkelighet.

Lederen for landet i verden med nest størst muslimsk befolkning har nylig avsluttet et tre dagers svært vellykket statsbesøk i Israel. Statsminister Narendra Modi møtte Israel med stor varme og undertegnet en rekke avtaler mellom India og Israel.

Modi valgte å besøke Israel uten å avlegge et besøk i Ramallah. Palestinernes situasjon var helt fraværende i alle talene han holdt. Det eneste sporet av palestinerne kom som 1 av 22 avsnitt i en felles uttalelse som Israel og India publiserte onsdag: «De understreket behovet for å etablere en rettferdig og varig fred i regionen. De gjentok sin støtte til en rask fremforhandlet løsning mellom partene basert på gjensidig anerkjennelse og sikkerhetsordninger.»

– Det faktum at Modi helt løsrev sin prinsipielle støtte til palestinerne fra sitt ønske om å styrke båndene til Jerusalem, kan ikke bli sett på som noe annet enn en total suksess for Netanyahu. Det er også en bekreftelse på hans teori om at det er mulig å styrke Israels internasjonale forbindelser selv uten en fredsprosess, kommenterer Raphael Ahren, journalist i Times of Israel.

Det samme gjelder for andre land. Senest i mars var Netanyahu på statsbesøk i Kina. Han har også besøkt en rekke land i Afrika som er stadig mer interessert i samarbeid med Israel. Under radaren har Israel tett kontakt, og i noen tilfeller tett samarbeid, med flere arabiske land.

– Det er ikke noen internasjonal isolasjon, konkluderer Yoaz Hendel i Yedioth Aharonoth.

– Israels diplomatiske situasjon har aldri vært bedre, fortsetter han. «Det er en gal og lunefull president i Det hvite hus, men inntil videre støtter han Israel mer enn andre. Europeerne kritiserer Israel i politiske spørsmål, og de tåler ikke statsminister Benjamin Netanyahu som person, men de respekterer Israel. Fjerne aktører i Afrika og Asia utvikler forbindelser og samhandel. Selv sunni-arabiske stater oppdaget nylig Ze’ev Jabotinskys jernmur: De foretrekker halv-hemmelige forbindelser fremfor total isolasjon. Besøket til Indias statsminister Narendra Modi er bare en del av denne prosessen,» skriver Hendel. Han tilhører høyresiden i Israel og er generelt kritisk til Netanyahu.

– Verden styres av interesser, og et demokratisk Israel er en primær interesse i Midtøsten. Et stabilt demokrati er en sjelden vare her, konkluderer Hendel.

 

Tre faktorer

I en artikkel MIFF publiserte i november 2016, gjenga vi tre faktorer som Eran Lerman trakk fram som gjør Israel til en «dynamisk aktør i internasjonal politikk»:

«For det første gassfunnene. Funnene av gass gjør at Israel har klare økonomiske fordeler og utsikter for fremtiden. Israel fremstår nå som en betydelig gasseksportør i Midtøsten og funnene har åpnet opp for handel med land som Hellas, Kypros, Italia og Egypt.

For det andre peker Lerman på hvordan totalitær islamistisk terrorisme er en global trussel. Her kan Israel hjelpe med sikkerhet, etterretning og kunnskap.

For det tredje, og det er kanskje den viktigste faktoren ifølge Lerman, kan Israel bidra med unik teknologi og innovasjon. Israels sterke innovasjonskultur har brakt ikke bare land som Hellas og Kypros, men også land som Kina, Norge, India og Tanzania, til Israels dør.

Han forteller at ”over 20 prosent av de globale investeringer i cyber-forsvar de siste årene har gått til landet som består av 0,1 prosent av verdens befolkning i”. Lerman kaller dette et ”æresmerke og en hyllest til Israels talentfulle, nysgjerrige unge sinn, og en oppmuntrende tanke i tider med stor og problematisk usikkerhet”.»

Les mer i artikkelen fra november 2016.

 

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart