Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Historisk møte mellom «Bibi» og Sisi

Benjamin Netanyahu møtte Abdel Fattah al-Sisi for første gang offentlig. I midten sitter tolken. (Foto: Avi Ohayun/Flickr)
Benjamin Netanyahu og Abdel Fattah al-Sisi har diskutert en våpenhvile mellom Israel og Hamas. (Arkivfoto: Avi Ohayun)
Benjamin Netanyahu og Egypts Abdel Fattah al-Sisi møttes for første gang offentlig.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte mandag 18. september Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i New York. Det var det aller første offentlige møtet mellom lederne av nabolandene, skriver den israelske avisen Times of Israel.

– Det er en stor glede å ha dette møtet med deg, sa Sisi til Netanyahu før møtet.

Netanyahu og al-Sisi var begge i New York i forbindelse med et møte i FNs generalforsamling. De to lederne hadde «en omfattende diskusjon om problemene i regionen», ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra statsministerens kontor.

– President al-Sisi uttrykte et ønske om å bidra til fred mellom Israel og palestinerne.

Selv om dette er det første offentlige møtet mellom de to lederne er det ikke første gang de treffes. I februar 2016 skal begge ha deltatt på et hemmelig toppmøte sammen med John Kerry, som på den tiden var amerikansk utenriksminister, og Jordans kong Abdullah II. Møtet ble arrangert i feriebyen Aqaba i Jordan.

Det hemmelige møtet var en del av en plan om å få i gang nye forhandlinger mellom Israel og palestinerne og få arabiske land til å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Ifølge avisen Ha’aretz skal de også ha møttes i Kairo i april samme år.

Siden det ble etablert diplomatiske bånd mellom Israel og Egypt i 1978, etter mange år med fiendtligheter og en rekke kriger, har forholdet vært fredelig, men kjølig. De to landene har likevel hatt et tett samarbeid på etterretning og sikkerhet de siste årene, som følge av en felles trussel fra islamistiske terrorgrupper og andre utfordringer.

I løpet av turen til New York møtte Netanyahu også USAs president Donald Trump, Japans statsminister Shinzo Abe og Rwandas president Paul Kagame og andre.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart