Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil gi palestinerne 420 milliarder kroner

Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Baghdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro/Flickr)
Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Baghdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro/Flickr)
USAs fredsplan vil kunne skape over én million palestinske arbeidsplasser.

25. og 26. juni arrangeres den USA-støttede økonomiske konferansen i Bahrains hovedstad Manama. Konferansen skal ta for seg den økonomiske delen av Trump-administrasjonens kommende fredsplan. I forkant av konferansen offentliggjorde Det hvite hus den økonomiske planen, som skal styrke den palestinske økonomien ved å tilby en bistandspakke på over 420 milliarder kroner. Denne kan bare bli implementert gjennom en israelsk-palestinsk fredsavtale. Dette skal bidra til å skape én million arbeidsplasser.

Den 40-sider lange planen, som USAs spesialrådgiver Jared Kushner skal presentere i Manama, skal «frigjøre det økonomiske potensialet» til palestinerne, «gi palestinerne mulighet til å realisere sine ambisjoner» og «forsterke palestinernes styresett», skriver nettavisen Times of Israel.

Verken israelske embetsmenn eller palestinere vil delta på konferansen. Palestinerne har nektet å delta, og nekter generelt å samarbeide med Trump-administrasjonen, siden USA flyttet sin ambassade til Jerusalem. Israelske tjenestemenn og ministere er ikke invitert til konferansen, men en delegasjon av israelske forretningsmenn vil representere den jødiske staten.

En representant for Trump-administrasjonen sier at de ønsker at fokuset på konferansen skal være det økonomiske aspektet, og ikke det politiske.

Arabiske land som Egypt, Jordan, Marokko, De forente arabiske emirater, Qatar og Saudi-Arabia har alle sagt at de skal delta på konferansen.

Planen – som formelt har fått navnet «Peace to Prosperity» – vil doble palestinernes bruttonasjonalprodukt hvis den blir implementert. Det vil skape over én million nye jobber i de palestinske territoriene, drastisk redusere den palestinske arbeidsledigheten (som var på 31% i 2018) og kutte andelen palestinere som lever under fattigdomsgrensen med 50%.

Det hvite hus ønsker at den økonomiske planen i hovedsak skal finansieres av arabiske land og velstående private investorer. Mesteparten av pengene skal gå direkte til Vestbredden og Gaza, men noe kan ifølge planen også kunne kanaliseres til naboland som Jordan og Egypt.

De 420 milliardene fordeler seg slik: 220 milliarder er lån med lav rente, 115 milliarder kroner er tilskudd og 93 milliarder kroner er private investeringer.

Enkelte kritikere mener at de politiske aspektene må løses i fredsplanen før de økonomiske. Kushner har svart at de økonomiske gevinstene bare kan realisere gjennom en politisk løsning på konflikten. Det understreker også USA i dokumentet de har publisert:

«Med støtte fra det internasjonale samfunnet er denne visjonen innenfor rekkevidde. Men det er det palestinske folk som til sjuende og sist sitter på nøkkelen. Bare gjennom fred kan palestinerne oppnå vekst og velstand».

I Bahrains hovedstad Manama skal den økonomiske workshopen arrangeres i 25. og 26. juni. (Foto: Wikipedia)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart