Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Netanyahu må invitere Abbas til forhandlinger før han kan annektere

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
USA stiller betingelser for å støtte israelsk annektering av deler av Vestbredden.

For at USA skal støtte Israels annekteringer av opp mot 30 prosent av Vestbredden, må statsminister Benjamin Netanyahu tilby den palestinske presidenten Mahmoud Abbas forhandlinger om etablering av en palestinsk stat i de resterende 70 prosentene av området. Det forteller USAs Israel-ambassadør David Friedman i et ekslusivt intervju med Jerusalem Post.

I neste uker kommer USAs utenriksminister Mike Pompeo til Israel. Det er det første diplomatiske besøket siden Israel stengte grensene i forbindelse med koronautbruddet. Det er ventet at Pompeo vil diskutere annektering med Netanyahu, selv om det ikke er målet for reisen, ifølge avisens kilder.

Første betingelse for at USA skal støtte israelsk suverenitet over bosetninger, bibelske steder og Jordandalen er at kartet fra en felles amerikansk-israelsk-komite blir fullført. Komiteen er i rute til å bli ferdig med kartet innen 1. juli.

Andre betingelse, som det har vært litt forvirrelse rundt, er at Netanyahu viser at han er forpliktet til Donald Trumps fredsplan og alt det innebærer, inkludert frysing av all bosetningsvirksomhet utenfor de 30 prosentene av Judea og Samaria som blir avgrenset i kartet. Netanyahu må også vise vilje til å forhandle med palestinerne om å etablere en palestinsk stat på resten av Vestbredden.

– Dette må Netanyahu kommunisere til Abu Mazen [Mahmoud Abbas]. Vi forventer at statsministeren vil godta forhandlinger, og hvis palestinerne dukker opp, skal han forhandle i god tro basert på Trump-planen, sier Friedman.

David Friedman forteller om fredsplanen hos Jerusalem Center for Public Affairs. (Foto: Reouven Ben Haim/JCPA)

Den amerikanske støtten til anneksjon er ikke basert på den palestinske responsen på Netanyahus vilje til forhandlinger, forklarer ambassadøren.

– Hvis palestinerne nekter å møte opp til forhandlinger, så vet jeg ikke hva mer statsministeren kan gjøre. Men jeg tror det må være en utvetydig kommunikasjon til palestinerne at de blir invitert til å forhandle i god tro om presidentens visjon, forklarer han.

Friedman tror Israel vil være klare til å annektere de deler av Vestbredden som nevnes i Trump-planen innen 1. juli, men understreker at valget er Israels.

– Vi er klare til å adressere dette temaet hvis Israel er klare. Til sjuende og sist, som utenriksminister Pompeo har sagt, er dette Israels beslutning. De avgjør hva de ønsker å gjøre, sier den amerikanske ambassadøren.

Trump-administrasjonens fredsplan legger opp til at Israel kan annektere 30% av Vestbredden, inkludert alle bosetninger – rundt halve område C, som Friedman sier er områder essensielle for Israels bibelske DNA – og hele Jordandalen. Til gjengjeld får palestinerne erstatningsområder i Negev.

For palestinerne vil planen også inneholde en massiv økonomisk hjelpepakke og etablering av en palestinsk stat, så lenge den oppfyller visse betingelser som demilitarisering, sivile rettigheter og en slutt på lønn til terrorister.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart