Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Amerikansk-iransk delegasjon besøker Israel

Jerusalemsdagen 2011. (Foto: Avital Pinnick, flickr.com)

Fred mellom Israel og Iran? Er det overhodet mulig?

En delegasjon med eks-iranere og tidligere politiske fanger bosatt i USA, reiser neste uke på et fire-dagers besøk til Israel for å bygge bro mellom innbyggerne i de to landene. Den israelske regeringen har godkjent reisen, skriver avisen Yediot Ahronot.

I 2020 fikk Trump-administrasjonen meklet frem Abraham-avtalene mellom Israel, Emiratene, Bahrain og etter hvert Sudan og Marokko. Avtalene har forandret Midtøsten og ytterligere befestet Israels tilknytning til området. Les mer om Abraham-avtalene her.

Inspirert av Abrahamavtalene har en gruppe med tidligere amerikanske regjeringsembetsmenn presentert idéen om Cyrus-avtalene, oppkalt etter Kyros den store, Persias grunnlegger.
Målet med Cyrus-avtalene er å gjenopplive de historiske bånd mellom Iran og Israel midt i den strie strømmen av antisemttisk retorikk fra Teheran og deres kamp for å utslette Israel.

– Etter den iranske revolusjonen i 1979, som jeg kaller det iranske folks selvmord, forsøkte det iranske regimet å endre alt – også historien. De ødela historiske kilder og de forsøker å omskrive historien. De ga vår generasjon masse feilinformasjon om Midtøsten, Israel og «Palestinas» historie, forteller ex-iraner Ahmad Batebi som nå er bosatt i USA. I 1999 ble Batebi ansiktet utad til de iranske studentenes protester. Batebi ble fengslet og torturert, men ble smuglet ut av Iran mens han var ute av fengslet for et legebesøk og fikk deretter innvilget asyl av den amerikanske regjeringen.

– Etter at jeg forlot Iran fikk jeg lest andre kilder med sann informasjon. Jeg synes at iranerne som lever i Iran og ikke har adgang til uavhengige kilder, bør bli kjent med Midtøstens historie. Det gjelder også Israels historie, understreker Batebi.

– Våre to nasjoner skal snakke direkte sammen og dette er en enestående mulighet. Vi vil til Israel og snakke med NGOer, aktivister og den israelske regjeringen for å finne løsninger, sier Batebi.

Flere i delegasjonen uttrykker støtte til Israels politikk i forhold til Irans atomprogram, fremfor Biden-administrasjonen tilnærming.

– Dessverre forsøkte USA den sammen tilnærmingen under Obama-administrasjonen og ga det iranske regimet mange fordeler. De sendte flere millioner dollar, men hva skjedde i etterkant? Alt gikk til det iranske regimet, den iranske revolusjonsgarden og deres styrker i Syria, Libanon og Irak. Du kan ikke stole på det iranske regimet. De har en misjon og en ideologi. De ønsker å spre sine verdier og den islamske revolusjonen til flere land. De bryr seg ikke om atomavtalen, dens forpliktelser, diplomati osv., påpeker Batebi.

– Det iranske regimet ønsker seg en atombombe og vi håper at den israelske regjeringen vil fortsette med sin håndfaste Iran-politikk. Israel må legge press på den amerikanske regjeringen og stanse atomavtalen, tilføyer Batebi.

Irans eksil-prins Reza Pahlavi hadde møter med flere jødiske organisasjoner i USA i forrige uke. Der ba han dem om å legge press på det iranske regimet og gi deres støtte til iranske demonstranter som uttrykker bekymring for president Bidens intensjon om å vende tilbake til atomavtalen fra 2015.

Prins Reza Pahlavis far, Mohammad Reza Palavi, var Irans siste shah før han ble veltet fra makten i 1979 under den islamske revolusjonen. Shahen var en nær alliert av Vesten.

– Det iranske folket har ikke noe problem med Israel og vi kan være venner. Vi skal ikke være i krig med hverandre. Det iranske regimet har et problem med Israel og vi bør adskille nasjonen fra regjeringen, sier Batebi.

Delegasjonen består av både jøder og ikke-jøder og er organisert av Institute for Voices of Liberty. Det er deres første reise til Israel.

– Mange unge iranere er velutdannede og talentfulle, men deres hender er bundet fordi regimet er likeglade med dem og deres fremtid. Israel kan hjelpe iranerne med å bygge en bedre fremtid og den iranske ungdommen har forstått det. Det iranske regimet har for lengst tapt kampen med deres ‘død over Israel’, sier eks-iraner og tidligere embetsmann fra USA Bijan Kian.

– Iran har en flere tusen år lang historie. Vi er etterkommere av Kyros den store, ikke av ayatollahene som er bedragere, tyranner og diktatorer som har ødelagt Iran. Iranerne har fått nok av dem og jeg ser en lys fremtid mellom innbyggerne i Israel og Iran, avslutter Kian.

Artikkelen er skrevet av Rika Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart