To lokale innbyggere i Dubai, Emiratene poserer foran en stor chanukkah-stake. (Foto: Chabad Lubavitch: A public menorah placed by Chabad-Lubavitch in Dubai, United Arab Emirates on December 10, 2020, on the first night of the eight-day holiday. The menorah is part of Chabad-Lubavitch's worldwide Hanukkah campaign that includes 15,000 large public menorahs in more than 100 countries around the world, flickr)

Undersøkelse viser synkende støtte til Abraham-avtalene i Gulf-statene og økende støtte til uformelle forbindelser til israelere

Undersøkelsen viser også at 94 % av kuwaiterne og 93 % av de libanesiske respondentene var uenige i ideen om uformelle forbindelser til israelere.

Ny meningsmåling utført av Washington Institute viser synkende støtte til Abraham-avtalene og økende støtte til uformelle forhold til israelere, skriver i24NEWS.

I land hvor Abraham-avtalene var upopulære til å begynne med, ser man økende negativitet. I Libanon har det for eksempel vært en økning i de som ser på avtalene som «svært negative» fra 41 % i november 2020 til 66 % i mars 2022.

Blant de arabiske befolkninger som ble intervjuet, var palestinere minst tilbøyelige til å ha et negativt syn på Abraham-avtalene. Da de ble spurt i juni 2022 så nesten halvparten (48 %) av de som bodde i Øst-Jerusalem på Abraham-avtalene i et delvis positivt lys.

I Hamas-kontrollerte Gaza uttrykker 39 % av de spurte en negativ holdning til Abraham-avtalene (avtalene ble inngått i 2020 mellom Israel, Emiratene, Bahrain, Sudan og Marokko)

Mens over to tredjedeler av befolkningen i Bahrain, Saudi-Arabia og Emiratene har et negativt syn på Abraham-avtalene, ser man økende støtte i Gulfstatene for uformelle forhold til israelere. 40 % av saudierne er enige i at uformelle forretnings- eller sportsforbindelser med israelere bør tillates.

I Egypt er støtten til uformelle forhold til israelere 85 %, i Jordan 87 % – til tross for at Israel har hatt formelle forhold til de to landene i flere tiår.

Undersøkelsen viser også at 94 % av kuwaiterne og 93 % av de libanesiske respondentene var uenige i ideen om uformelle forhold til israelere.

Et flertall av palestinerne uttrykker åpenhet for en eller annen form for kontakt med israelere – 60 % av respondentene i Judea og Samaria (Vestbredden), 62 % av respondentene i Hamas-kontrollerte Gaza og 84 % av respondentene i Øst-Jerusalem, er enige i at palestinerne må engasjere seg i «direkte personlige kontakter og dialog med israelere, for å styrke den israelske fredsleiren og oppnnå en rettferdig løsning» på konflikten.

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart