Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Tysk parlamentariker utstøtt fra CDU

Martin Hohmann er innvalgt i det tyske parlamentet for opposisjonspartiet CDU. Nylig ble han utstøtt fra partigruppen i Bundestag, nasjonalforsamlingen, hvor han nå er uavhengig representant. Stemmetallet for utstøtelsen var 195-28 med 20 som på ulike måter avstod. Det kan tenkes at han også blir utstøtt fra partiet.

Bakgrunnen var et foredrag Hohmann holdt om tyskernes situasjon sammenliknet med andre folk som har brukt en sterk grad av vold i historien, men som framstiller seg selv som «uskyldige lam». Han nevnte den franske revolusjonen. Det er jo lenge siden, og det har ikke ført til noe særlig reaksjoner.

Det kontroversielle var at han trakk inn begivenhetene like etter revolusjonen i Russland i 1917. Ifølge Hohmann spilte jøder en framtredende rolle da millioner av mennesker ble drept i denne tiden. Med viss rett, sa Hohmann, kan vi spørre om ikke dette handler om «jødenes skyld» likeså vel som nazistenes myrderier av jøder handler om tyskernes skyld.

Hohmann har offentlig bedt om unnskyldning, men han har nektet å trekke sammenlikningen tilbake. Øverstkommanderende for de tyske spesialstyrkene har skrevet et brev hvor han roser det «motet» Hohmann viser med å komme med en slik sammenlikning.

Bomskudd
For ordens skyld: Sammenlikningen er helt forfeilet. Jeg vet ikke så mye om det som skjedde i Russland i 1917 og årene etter. Men selv i verste fall var det bare en liten del av jødene som var med på dette og støttet det. Så vidt jeg vet, var verken Stalin eller de fleste andre topplederne jøder. – Dette i motsetning til den massive støtten Hitler hadde i den tyske befolkningen.

Selvsagt er det slik at i land der det er eller var en betydelig jødisk minoritet, har jøder vært med på nesten alt som er galt – og alt som er godt, på samme måte som andre folkegrupper. Noen ganger har jødene vært overrepresentert, både i det gode og det dårlige. Men derfra til å legge skylda på jødene som folk, og underforstått noe alle jøder har skyld for, er det et langt sprang. Det gjelder aller mest dersom man vil gi jødene i andre land skylden for det jødene i Russland måtte ha gjort.

Noe lignende gjelder tyskerne også. Men støtten til ondskapen var altså langt mer omfattende i tyskernes tilfelle.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart