Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Ambassadør Dubcek

Alexander Dubcek representerte den såkalte Praha-våren i 1968.

Han var sønn av Stefan Dubcek, en av grunnleggerne av det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet. Selv var Alexander Dubcek førstesekretær i kommunistpartiet. I perioden mars-august 1968 forsøkte han å føre en utenrikspolitikk uavhengig av Sovjetunionen, gjøre slutt på økonomisk tilbakegang, oppheve sensuren og tillate folk å kritisere regjeringen. Det skulle være «sosialisme med et menneskelig ansikt».

Det gikk ikke. Sovjetunionens røde hær rullet inn og knuste friheten. Alexander Dubcek ble arrestert og fløyet til Moskva sammen med andre ledende reformister. Der fikk han beskjed om å oppgi reformene. Han ble sendt tilbake for gjøre det klart for sitt folk. I april 1969 ble han utstøtt fra kommunistpartiet og sendt til «indre eksil»: Han skulle arbeide i skogbruksadministrasjonen, og måtte ha tillatelse for å ha kontakt med noen utenfor familien sin.

Da kommunismen brøt sammen i 1989, kom Dubcek igjen inn i politikken som en del av «fløyelsrevolusjonen». Han ble enstemmig valgt til formann i nasjonalforsamlingen. Han døde 70 år gammel av skader han fikk i en bilulykke.

Før det deltok han i en seremoni i Australia hvor Den jødiske verdenskongressen hedret hans innsats.

Milan Dubcek
Bakgrunnen for de innledende avsnitt er at Alexander Dubceks sønn, Milan, er blitt Slovakias ambassadør i Israel. Han var 15 år gammel da begivenhetene i 1968 fant sted.

I fjor var Israels president Moshe Katsav på besøk i Slovakia. Det førte til mer kontakt mellom de to landene. Milan Dubcek sier at han føler det som en stor ære å bli stasjonert i Israel. Han vil gjøre sitt ytterste for å fremme de tosidige forholdene mellom de to landene.

To slovakiske flyselskaper skal begynne å fly på Israel nå i april.
Dubcek sa at hans land blir med i Nato og EU nå i vår. Han mente at det ville ha betydning ikke bare for Slovakia, men også for Israel.

Andre land som har fått nye ambassadører nylig er Bosnia, Nicaragua og Zambia. De to siste er stasjonert i et annet land. (Til sammenlikning: Israels ambassadør i Oslo er også ambassadør for Island.) Haiti fikk også nylig ny ambassadør, men hans status nå er uklar på grunn av uroligheter og maktskifte i hjemlandet.

Kilde: En artikkel av Greer Fay Cashman 3. mars i Jerusalem Post.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart