Er Medvedev jødisk?

Dmitri Medvedev er blitt valgt til ny president i Russland. Han var Vladimir Putins kandidat.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

På russiske, høyreorienterte nettsteder er det et stort antall meldinger om at Medvedev (bildet) er «etnisk jøde og ikke skjuler sine sympatier for jødedommen». Medvedev vil, ifølge disse nettstedene, la «utlendinger og jøder plyndre Russlands naturressurser». «Titusener av israelere» vil få nøkkelposisjoner i politiet, hæren og de hemmelige tjenestene. Russlands forhold til den arabiske verden vil bli ødelagt.

Ryktene om hans jødiske bakgrunn bygger på at Medvedevs bestefar på morssida het Veniamin, en form av Benjamin. Hans slektsnavn var Shaposnikov, og det er noen ganger et jødisk navn.

Medvedev sa nylig til et russisk ukeblad at han ble døpt inn i den russisk-ortodokse kirken 23 år gammel. Han har ikke kommentert påstandene om sin jødiske bakgrunn.

Nå i desember, i forbindelse med Hanukka-feiringen, besøkte Medvedev det jødiske samfunnets senter i Moskva. Det var tre dager før Putin utpekte ham til sin etterfølger. Medvedev «utstrålte god vilje», ifølge lederne for senteret. De mener at han vil bli god for jødene, «akkurat slik Putin har vært».

Uoffisielt sier de at de er redd for at en for positiv holdning til jødene kan skape en motreaksjon som styrker de antisemittiske strømningene i Russland. De ville ikke kommentere hans påstått jødiske bakgrunn, men henviser til at han identifiserer seg selv som en russisk-ortodoks kristen. Det er best for alle parter om han ikke identifiserer seg som jødisk.

Kilde: Anshel Pfeffer på haaretz.com (Ha’aretz) 22. februar 2008.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart