Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Forholdet til Russland

I mars var den russiske utenriksministeren, Sergei Lavrov, på besøk i Israel. Besøket varte en dag. Lavrov opptrådte ubehagelig overfor israelerne, særlig overfor utenriksminister Tzipi Livni og president Shimon Peres.

En av sakene som var oppe, var en konferanse Russland ønsker å innby til i juni. Den skal være en oppfølging av Annapolis-konferansen i november 2007.

Israelerne har vært kjølige til dette prosjektet. Offisielt har de ikke sagt verken ja eller nei, men de mener at en slik konferanse er unødvendig og lett blir forstyrrende mens det foregår tosidige samtaler mellom Israel og palestinerne. De mener at russerne ikke er så mye ute etter å oppnå noe i retning av fred i Midtøsten som å øke sin egen innflytelse og vise at de teller med, de også.

Lavrov gav beskjed, i klare ordelag, at Russland ville avholde konferansen enten Israel liker det eller ikke.
Israelerne håper at måten Lavrov opptrådte på, ikke gjenspeiler politikken verken til Putin eller Medvedev, som skal etterfølge Putin i mai. Kan hende hadde Lavrov selv en dårlig dag, muligens på grunn av usikkerhet om hva hans egen stilling vil bli under den nye presidenten.

Syria
Det er rapportert at Lavrov sa til den syriske presidenten Bashar Assad at Golan-høydene vil være på sakslisten under konferansen i Moskva. Israel har gjort det klart at det ikke blir noen forhandlinger med Syria før Syria reduserer kontakten med Iran og slutter å støtte Hizbollah, Hamas og andre terrororganisasjoner og slutter å gi dem rett til å ha kontorer i Damaskus.

Styrket Iran
Russerne sier at når de ønsker større innflytelse i Midtøsten, er det fordi de har tapt innflytelse i forhold til Iran. At Hamas tok over Gaza, at Hizbollah står så sterkt i Libanon og situasjonen i Irak er alt noe som styrker Iran.

Russerne ser våpensalg til og atomsamarbeid med muslimske stater som en måte å styrke sin innflytelse på. Israel er ikke glad for det, og føler seg som en ganske liten brikke i Russlands store spill. Men selve målsetningen Russland gir uttrykk for, å blokkere Irans frammarsj i Midtøsten, er Israel positiv til. Derfor blir det kanskje til at Israel blir med på konferansen, tross alt.

Putin mer forsiktig
Noen få dager etter at Lavrovs var i Israel var Egypts president, Hosni Mubarak, på besøk i Russland. I forbindelse med besøket sa den russiske presidenten Vladimir Putin at det trengs framgang i forhandlingene før Russland kan holde en konferanse.
Han sa at Russland snakker med alle involverte. Men russerne ønsker ikke å påtvinge noen noe. Alle parter må være like interessert i å få resultater av møtet «hvis det finner sted».

Atomavtale med Egypt
Putin og Mubarak underskrev en avtale om samarbeid i Egypts program for atomenergi.

Liten forandring
Putin forsikret Mubarak at det vil bli små forandringer når Medvedev overtar i mai. Medvedev er en av dem som har utformet Russlands utenrikspolitikk.

Medvedev understreket den dagen han ble valgt at det er presidenten – altså ham selv fra mai av – som styrer utenrikspolitikken.

Kilder: En artikkel av Herb Keinon på jpost.com (Jerusalem Post) 26. mars 2008 og en artikkel fra Associated Press gjengitt på jpost.com 25. mars 2008.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart