Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hvem er Harel Skaat?

Israels Eurovision-bidrag Harel Skaat endte på 14. plass i den internasjonale finalen i Fornebu Arena lørdag. Årets vinner ble tyske Lena med sangen "Satellite". Tyrkia og Romania fulgte på plassene bak.
Harel Skaat (28) og Israel nådde ikke helt til topps i Eurovision-finalen, men gjorde rent bord når det gjaldt de interne prisene som blir kåret av Eurovision-journalistene, kommentatorene og sangkomponistene. Aldri tidligere har ett land vunnet alle prisene. Se video. Hør Skaats konkurransesang "Milim" (YouTube). Harel Skat på skolebesøk i Bærum (Aftenposten.no)

 

Skaat var tydelig preget av å ha sunget sin svært krevende låt mange ganger de siste ukene, og sprakk på en av de mest krevende tonene i sangen. Likevel hadde han nok ikke kommet veldig mye høyere med en bedre framføring, da dette ikke var balladenes aften. Selv er Skaat fornøyd.

– Jeg er stolt og glad over representasjonen og framføringen. Vi gjorde at folk fikk artistisk respekt for Israel. Det var en morsom erfaring og jeg elsket hvert minutt, forklarer han.

Høyest poengsum fikk «Milim» fra Finland og Nederland, som begge gav ham 10 poeng. Israel fikk fem poeng fra Norge. Til sammen ble det 71 poeng.

Hvem er Harel Skaat
Harel Skaat ble født 8. august 1981 i Kfar Saba, av jødiske foreldre med familiebakgrunn i Jemen og Irak.

Allerede som ung la foreldrene merke til at Harel hadde et unikt sangtalent. Som seksåring vant vant han sin første sangkonkurranse. Han fikk også delta i en episode av et populært israelsk fjernsynsprogram fra den tiden, kalt Parpar Nehmad.

Andreplass
Etter å ha fullført militærtjenesten begynte Harel å studere ved Beit Zvi. Det er et college som spesialiserer seg på sang, dans og annen scenekunst.

I 2004 meldte han seg på en israelsk sangkonkurranse kalt «Kokhav Nolad», som kan sammenliknes med «Idol» her hjemme i Norge. Med sin enorme sjarm og stemmeprakt seilte han opp som favoritt til å vinne hele showet. Da han til slutt endte på andreplass, var flere av Harels tilhengere overbevist om at fjernsynsstasjonen hadde jukset med stemmetellingen. Dette ble selvfølgelig blankt avvist av produsentene.

Platesuksess
Etter Kokhav Nolad økte Harels oppmerksomhet betydelig. Allerede året etter fikk han synge Israels nasjonalsang «Hatikvah» før en landskamp i fotball mellom Israel og Frankrike.

I 2006 slapp han sitt debutalbum, «Harel Skaat». Flere av låtene kom inn på de nasjonale hitlistene. Allerede etter én måned hadde han solgt til gull, på tross av at han fikk mye dårlig kritikk i avisene. Siden solgte platen til platinum og Harel vant en rekke nasjonale priser.

I 2009 gav han ut sitt andre album, som har tittelen «Tall» oversatt til norsk. Singelen «Ve At» fra dette albumet kom senere samme år på andreplass i kåringen av Israels største låt det siste tiåret. Han ble kun slått av Idan Raichel Projects svært populære superslager «Mima’amaqim».

«Milim»
I desember valgte Israels kringkastingsmyndigheter ut Harel Skaat som landets representant i Eurovision Song Contest 2010. I den nasjonale finalen i Israel sang han fire ulike sanger. Fjernsynspublikummet og dommerpanelet valgte sangen «Milim» som landets bidrag i Oslo. Valget har vært så vellykket at en rekke internasjonale bettingselskaper rangerer Harel Skaat som en av favorittene til å vinne.

Skaat skal opptre under den andre semifinalen i Telenor Arena 27. mai. Dersom det europeiske fjernsynspublikummet er enige med bettingselskapene betyr det Eurovision-finale for Israel to dager senere. Har han først kommet så langt, kan alt skje.

Deler av Eurovision-finalen lørdag 29. mai blir vist på storskjerm under MIFFs Israel-konferanse på Gardermoen.

 

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart