Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Hvis Israel faller, faller vi alle

Spanias tidligere statsminister José María Aznar rykket torsdag ut i forsvar for Israel i den britiske avisen The Times.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Israel er en fundamental del av Vesten. Vesten er hva det er på grunnlag av sine judeo-kristne røtter. Hvis det jødiske element av disse røttene blir dratt opp og Israel blir tapt, da har vi også tapt. Enten vi liker det eller ikke, så er vår skjebne uadskillelig tvunnet sammen, skriver Spanias tidligere statsminister José María Aznar. (Foto: kremlin.ru)

 

 

Vi må ikke glemme at Israel er Vestens beste allierte i en turbulent region, innleder Aznar. Han var statsminister i Spania fra 1996 til 2004.

Aznar innrømmer at det ikke er populært å tale Israels sak, spesielt ikke i kjølvannet av Gaza-flåten som Israel stanset.

– I en ideell verden ville ikke israelske kommandosoldaters angrep på Mavi Marmara endt opp med ni drepte og titalls såret. I en ideell verden ville soldatene blitt fredelig mottatt om bord på skipet. I en ideell verden ville ingen stat, langt mindre en tidligere alliert av Israel slik som Tyrkia, støttet og organisert en flåte med den eneste hensikt å skape en umulig situasjon for Israel: presse det til å oppgi sin sikkerhetspolitikk og sjøblokaden, eller risikere verdens vrede, skriver Aznar.

Han mener anklagene mot Israel ofte rammer feil på grunn av en «rød tåke med sinne». Kritikerne glemmer at Israel har legitimitet som en stat opprettet på grunnlag av et FN-vedtak, har solide demokratiske institusjoner og er et dynamisk og åpent samfunn som gjentatte ganger har utmerket seg kulturelt, vitenskapelig og teknologisk.

Israel er en fullt ut vestlig nasjon, påpeker Aznar, men staten står overfor unormale utfordringer. Det er det eneste demokratiet i Vesten som har fått trukket sin eksistens i tvil helt fra begynnelsen. Først kom et konvensjonelt angrep fra nabostatene. Så fulgte terror og selvmordsangrep.

– Nå står Israel overfor en kampanje fra radikale islamister og deres støttespillere
med delegitimering gjennom internasjonal lov og diplomati, skriver Aznar.

– Det ser ut som om landet aldri skal få et øyeblikk fred, legger han til.

Den spanske politikeren utpeker radikal islam og Iran som den største trusselen mot stabilitet i Midtøsten.

– Det er lett å legge skylden på Israel for all ondskap i Midtøsten. Noen handler og snakker som om en ny forståelse med den muslimske verden kunne bli oppnådd dersom vi bare var villige til å ofre den jødiske staten på alteret. Det ville være dumskap, mener Aznar.

Han ser på Israel som Europas «første forsvarslinje» i en region som konstant risikerer å bryte ut i kaos. Midtøsten er vital for Europa på grunn av oljen, og samtidig er det her frontlinjen går i kampen mot ekstremisme.

– Dersom Israel faller, faller vi alle, skriver Aznar. Han mener det er en grov moralsk og strategisk feil for vestlige land å ta parti med dem som stiller spørsmål ved Israels rett til å eksistere, å ta lett på Israels vitale sikkerhetsinteresser og å blidgjøre dem som står imot vestlige verdier.

– Israel er en fundamental del av Vesten. Vesten er hva det er på grunnlag av sine judeo-kristne røtter. Hvis det jødiske element av disse røttene blir dratt opp og Israel går tapt, da har også vi tapt. Enten vi liker det eller ikke, så er vår skjebne uadskillelig tvunnet sammen, avslutter Aznar.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart