Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Kosovo og Israel

I 2008 rev Kosovo seg løs fra Serbia og erklærte uavhengighet. Bakgrunnen var en borgerkrig mellom serberne og albanerne i Kosovo. Med hjelp fra verdenssamfunnet vant albanerne full seier. Forholdene for serbere ble slik at de fleste fant det klokt å flykte.

USA, de fleste landene i EU og mange andre land har anerkjent den kosovo-albanske staten (i september 2010 i alt 69 land). Den internasjonale domstolen i Haag har også bestemt at Kosovo er lovlig opprettet, selv om det ikke foreligger noe FN-vedtak og selv om det krenker grensene til en suveren stat (Serbia), noe som lenge ikke var ansett som lovlig.

Årsaken til at man har anerkjent Kosovo, er at man mener at serberne behandlet albanerne på en måte som ikke kunne godtas. Når en minoritet blir undertrykt og diskriminert, er det aktuelt med en egen stat. Det er den samme logikken som ligger bak at jødene fikk sin stat Israel.

Russland negativ
Kosovo ble altså opprettet ved at en provins av Serbia erklærte seg uavhengig, og de fleste vestlige land støttet det. Men Russland var og er negativ. En viktig grunn er at russisk og serbisk er språk som ligner mye på hverandre, og folkene føler seg beslektet.

Det var også mange i Vesten som fryktet konsekvenser av løsrivelsen. Hovedfrykten gikk på om det ville oppmuntre andre minoriteter til å gjøre det samme. (Kosovo-albanerne var i flertall i Kosovo, men en minoritet i Serbia.) Men det har hittil ikke skjedd verken på Balkan eller andre steder. Nylig har også den baskiske frigjøringsorganisasjonen erklært at den ikke vil bruke «væpnet kamp».

Det har også vært frykt for at Kosovo ville slå seg sammen med Albania til et «Stor-Albania», at staten (som er muslimsk) ville komme under innflytelse av Iran og/eller Saudi-Arabia, at den ville bli et terror-reir. Ingenting av dette ser så langt ut til å ha slått til.

I det siste er det tegn på at til og med Serbia, som dette jo gikk ut over, begynner å godta staten Kosovo som en realitet man blir nødt til å forholde seg til. Det skal være direkte samtaler mellom Serbia og Kosovo. EU har satt en normalisering av forholdet til Kosovo som en betingelse for at Serbia kan bli EU-medlem.

Israel skeptisk
Israel er ikke blant de landene som så langt har anerkjent Kosovo. En av grunnene er at noen frykter at det Kosovo-albanerne gjorde, vil kunne oppmuntre araberne i Galilea til å forsøke noe lignende. Men vår kilde påpeker at det er en mye større andel jøder i Galilea enn det var serbere i Kosovo.

Vår kilde tror at hovedårsaken til at Israel venter med å anerkjenne Kosovo, er Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. Han har bakgrunn fra Moldova, som var en stat i Sovjetunionen. Han tror at Lieberman lar seg påvirke av Russland i denne saken. Men før eller senere vil nok Israel følge de andre vestlige land og anerkjenne Kosovo.

Kilde: En artikkel av Adar Primor på haaretz.com den 16. september 2010.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart