Initiativtaker Yvette Espersen ønsket velkommen til folkefesten. (Foto: Bjarne Nederby Jessen)
Initiativtaker Yvette Espersen ønsket velkommen til folkefesten. (Foto: Bjarne Nederby Jessen)

Folkefest for Israel i København

Fredag 11. mai arrangerte Israel-venner i Danmark en stor folkefest på Christiansborg Slotsplads. Omkring 400 personer fikk musikalsk underholdning, hilsen fra Israels ambassadør og andre foredrag.

Det ser ut til å være en ny vår for Israel-vennskap også hos våre naboer i sør. Dansker strømmet til fra hele landet for å delta i støttemarkeringen i anledning Israels 64-årsdag, rapporterer support-israel.dk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Israel-flaggene vaiet over slottsparken. (Foto: Bjarne Nederby Jessen)
Israel-flaggene vaiet over slottsparken. (Foto: Bjarne Nederby Jessen)

– Vi er her i dag for å støtte opp om et lite land, omgitt av aggressive fiender, et land som vet alt for godt hva det vil si å være mål for hatefulle grupper, som Islamsk Jihad, Hamas og Hizbollah, sa initiativtaker Yvette Espersen.

– Hvis vi fortsetter med å ignorere den økende antisemittismen, og det som følger i kjølvannet – nemlig hat mot Israel – så svikter vi Israel, og dermed svikter vi oss selv og våre europeiske verdier, la hun til.

Arthur Avnon har vært Israels ambassadør i København helt siden 2005. Han understreket at Israels innovasjon, vitenskap og teknologi er til nytte for hele verden.

Journalist og tv-produsent Jeppe Juhl var neste taler.

– Jeg elsker Danmark som en mor, men jeg elsker Israel som en far, sa han.

– Israel er under press, hele verden er under press fra islamismen. Dessverre hersker det stor uvitenhet om virkeligheten i Midtøsten, sa Juhl.

Farshad Kholghi var dagens siste taler. Han kom som flyktning til Danmark fra Iran som 14-åring. I dag er han kjent debattant, skuespiller og foredragsholder.

– Jeg elsker Israel, proklamerte Kholghi. Det er Midtøstens eneste demokratiske stat. Det er et vakkert land og det bor mange deilige mennesker der. Jeg nyter å traske rundt i Tel Aviv, det minner meg slik om min barndoms Teheran. Jeg kan foreløpig ikke besøke Teheran, men jeg er alltid fri til å besøke Tel Aviv, sa Kholghi.

Skuespilleren kom kanskje med dagens mest overraskende uttalelse.

– Iran vil bli fritt, og Israel og Iran vil bli allierte, sa Kholghi. «Gid han får rett,» skriver referenten på support-israel.dk.

Arrangementet ble avsluttet med Israels nasjonalsang Hatikva.

En rekke ulike danske Israel-organisasjoner og pro-israelske nettsider stod bak folkefesten.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart