Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)

Israelsk UD får kjeft etter EU-vedtak

Selv om Israels diplomatkorps i Brüssel har visst om EUs bosetningsskeptiske vedtak i månedsvis, fikk Jerusalem først vite om planene på søndag.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Det israelske utenriksdepartementets (UD) utsendinger i Brüssel skal verken ha arbeidet mot planene diplomatisk eller varslet Jerusalem om dem, etter at de i desember først ble oppmerksomme på EUs ønske om å bryte samarbeidet med israelske bosetninger.

Fredag trer den nye loven i kraft, som gjør at alle israelere fra ulike institusjoner som skal samarbeide med EU, må bevise at de ikke har noen tilknytning til bosetningene på Vestbredden.

Den israelske regjeringen etterforsker nå, ifølge Times of Israel, hvor mye UD visste om saken og hvor lenge. En kilde sier myndighetene var klar over at alle varer fra Vestbredden ville bli merket, men ikke at det var mer praktiske konsekvenser som fulgte med direktivet.

Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Diplomatiminister Tzipi Livni (Hatnua) er svært skeptisk til den israelske okkupasjonen og mener landet nå er satt under et press fra Europa som de ikke kan ignorere.

– Det er på tide å våkne. Vi kan fort bli isolert av Europa […] Det er veldig vanskelig for Israel å forklare at vi ønsker to stater for to folk, mens vi samtidig fortsetter å bygge bosetninger. Vi er som en kolonistat, hevder hun.

Hennes regjeringssjef, statsminister Benjamin Netanyahu, er mer konfronterende i sin respons til EU-vedtaket. Han mener internasjonale krefter forsøker å diktere landets grenser utenfra.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)

– Vi vil aldri akseptere noen ekstern diktering av våre grenser. Det spørsmålet vil kun bli løst i direkte forhandlinger mellom partene.

Netanyahu mener ifølge Jerusalem Post at EUs direktiv «undergraver» amerikanernes innsats for å fornye fredsprosessen, på tross av at det motsatte er hensikten.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart