Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)
Sikkerhetsrådets plenumsal (Foto: michellerlee, flickr.com)

Israel vil ha sete i Sikkerhetsrådet

Israel skal konkurrere mot Tyskland og Belgia om å få et roterende sete i Sikkerhetsrådet for første gang i statens historie.

Perioden Israel søker om å få et sete i Sikkerhetsrådet er 2019 og 2020. Men landet har en tøff diplomatisk kamp foran seg, siden det er FNs generalforsamling som velger representanter og det kreves to-tredjedels flertall. Tøff motstand ventes også fra Tyskland og Belgia, som konkurrerer om de samme to seter satt av til vestlige nasjoner.

– Vi skal gjøre alt for å vinne. Det er på tide, sier Israels FN-ambassadør Ron Prosor til Reuters.

Aldri tidligere har Israel vært medlem av Sikkerhetsrådet i sin snart 70 år lange historie. De to landene uten fast sete som til sammen har vært flest år i Sikkerhetsrådet er Brasil og Japan med 20 år. Israels motstandere i voteringen, Belgia og Tyskland, har begge vært med i 10 år. Ministaten Luxemburg med sine 500.000 innbyggere er for øyeblikket medlem for første gang.

En rekke land som ikke har demokratiske tradisjoner som Israel har vært roterende medlemmer. Blant dem finner vi Egypt (9 år), Nigeria (8 år), Mexico (7 år), Syria (7 år), Elfenbenskysten (4 år), Etiopia (4 år), Jordan (4 år), Libanon (4 år), Libya (4 år), Somalia (2 år) og Sudan (2 år).

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart