Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Romfolkets Holocaust

En romkvinne, en tysk offiser og "raseforsker" Robert Ritter (t.h.). Bildet skal være tatt i 1936. (Foto: Deutsches Bundesarchiv)
En romkvinne, en tysk offiser og "raseforsker" Robert Ritter (t.h.). Bildet skal være tatt i 1936. (Foto: Deutsches Bundesarchiv)
Flere hundre tusen romfolk ble drept av nazistene under andre verdenskrig. Nå vil romfolket lære av jødene hvordan de kan ta vare på minnet om de drepte.

27. desember 2013 hadde Moshe Ronen en artikkel på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth). Den handlet om folkegruppen som nå kalles romfolket og før ble kalt sigøynere. Det følgende er noen punkter fra denne artikkelen, fritt gjengitt.

En gruppe fra rom-samfunnet i Italia besøkte Israel for å studere Holocaust. Nazistene behandlet i prinsippet romfolket på samme måten som jødene, romfolket skulle også utryddes.

Jødene har vært sterkt opptatt av å dokumentere det som skjedde i Holocaust, og har derfor ganske god oversikt. Romfolket har gjort det i langt mindre grad. Et resultat av det er at anslagene myrdede romfolk varierer mellom 220.000 og 500.000. Det er i dag omtrent 12 millioner av romfolket i verden, litt færre enn det er jøder. Så en vesentlig mindre del av romfolket enn av jøder ble myrdet.

Da nazistene fikk makten i de forskjellige landene, hadde romfolket liten oversikt over hvor de bodde og hvor mange de var. Mange ble drept i leirene sine i utkanten av byene, og ingen gjorde noe for å dokumentere de døde. Mens jødene har Israel med en sterk økonomi og sterke institusjoner, har romfolket knapt noen fellesorganer. Men 2. august er valgt til minnedag. Det var den dagen nazistene ødela romfolkets leir ved Auschwitz-Birkenau. Det arbeides for å heve folks kunnskap og bevissthet om det som skjedde med romfolket. Romfolket kaller sitt Holocaust for Porajmos.

I nazistenes rike måtte jødene bære en gul Davidsstjerne. Mange steder måtte romfolket bære et brunt merke, et omvendt triangel.

En del romfolk, blant annet i Italia, søker nå samarbeid med jødene for å lære om Holocaust og lære om hvordan jødene underviser i stoffet.

 

Dagens situasjon

Mens jødene har klart seg meget bra økonomisk, utdanningsmessig m.m. både i Europa og i Israel, er situasjonen i dag helt annerledes for romfolket. Romfolket selv opplever situasjonen som truende. Folk bor i ghettoer med minst ti personer per rom, det er vanskelige forhold for barna til å gjøre lekser. Mange barn blir utvist fra vanlige skoler og plassert i spesialskoler for romfolk. Det bidrar til at de ikke blir integrerte i samfunnet.

Ellers ligger forholdene for romfolket utenfor MIFFs formålsparagraf, så vi skal ikke gå nærmere inn på dem.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart