NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

Ari Shavit. (Foto: Tufts Hillel)
Ari Shavit. (Foto: Tufts Hillel)

– Vennligsinnet vestlig sivilisasjon er ødeleggende for ikke-ortodoks jødedom

De fleste etterkommerne av britiske jøder fra 1800-tallet er ikke jøder i dag. Se tallene som viser hvorfor Israel er nødvendig.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I sin bok My Promised Land (2013), undrer den venstreorienterte israelske journalisten og forfatteren Ari Shavit på hva som ville ha skjedd med ham om ikke hans oldefar helt på slutten av 1800-tallet hadde flyttet fra England til kyststripen som senere skulle bli Israel.

«Jeg liker å tenke at jeg vil være en høyt aktet litteraturekspert ved Oxford eller en produsent i BBC. Jeg kunne hatt et fint hus i Hampstead og en tak-tekket hytte i West Dorset. Mitt liv ville være mye mer avslappet og mye tryggere enn mitt israelske liv. Jeg ville hatt mer fritid til poesi og musikk. Mine barns framtid ville ikke vært under en mørk sky. Men ville jeg hatt et rikere indre liv? Ville min livserfaring vært mer meningsfull?»

Shavit svarer med befolkningstall. Omkring midten av 1800-tallet utgjorde jødene omkring 0,8 prosent av den britiske befolkningen. I tiårene som fulgte skapte jødisk talent kombinert med britisk kultur fremstående poeter, forfattere, kunstnere, musikere, vitenskapsmenn, advokater, bankmenn, entreprenører, politikere og revolusjonære. «Jødiske briter vant mer enn ett dusin Nobelpriser.»

Men dette jødiske samfunnet har i lang tid vært på rask tilbakegang. Lave fødselstall og høy andel jøder som gifter seg med ikke-jøder fører til at ikke-ortodokse jøder forsvinner. Det totale antallet jøder går også nedover. Antallet jøder nådde en topp på over 400.000 rundt 1955. Siden har det stupt til omkring 270.000 i dag.

I juli 2016 omtalte Shavits avis, Ha’aretz, en studie som viser at 26 prosent av briter som selv identifiserer seg som jøder gifter seg med ikke-jøder. Nesten alle barn (96 prosent) blir oppdratt som jøder i familier hvor begge foreldre er jødiske. Hvor kun moren er jødisk får bare 44 prosent en jødisk identitet som voksen. Er faren jødisk og moren ikke-jødisk, synker tallet helt ned til 10 prosent. Sjansen for at barn fra blandede ekteskap gifter seg med ikke-jøder er dobbelt så stor som for andre jøder. Slik vannes den jødiske identiteten raskt ut over generasjoner.

– Dersom min oldefar ikke hadde flyttet meg fra denne [Storbritannias] kyst, ville jeg selv sannsynligvis bare være halvt jødisk. Mine barn ville kanskje ikke sett på seg selv som jødiske i det hele tatt. Vårt private liv i Hamstead og Dorset ville vært bra og rolig, men det kollektivet vi tilhørte, ville ha forsvunnet rundt oss, skriver Shavit. Flere av hans britiske slektninger har ikke lenger noen jødisk tilhørighet.

I dag utgjør jødene mindre enn 0,5 prosent av den britiske befolkningen, og det til tross for at Storbritannia også har hatt jødisk tilflytning (særlig av ortodokse jøder fra Øst-Europa) de siste 150 årene. I løpet av de siste hundre årene har de fleste av Storbritannias mer sekulært orienterte veteranjøder opphørt å være jødiske.

Utviklingen er den samme i USA. I 1950 var omkring tre prosent av USAs befolkning jøder. I 1980 var det redusert til 2,4 prosent. I 2010 ble det anslått til to prosent. Dersom ikke noe radikalt skjer, kommer utviklingen til å fortsette. I USA er andelen jøder som gifter seg med ikke-jøder (58 prosent) dobbelt så høy som i Storbritannia.

– Uten noe Holocaust, uten noen pogromer og uten noen åpen antisemittisme, dreper disse [britiske] øyene oss sakte, men sikkert. Det opplyste Europa dreper oss sakte, men sikkert. Det gjør også demokratiske Amerika. Vennligsinnet vestlig sivilisasjon ødelegger ikke-ortodoks jødedom, skriver Shavit.

Slik forklarer han zionismen. Slik forklarer han at opprettelsen av Israel var nødvendig. «Det er derfor konsentrasjonen av ikke-ortodokse jøder på ett sted var avgjørende. Og det ene stedet hvor ikke-ortodokse jøder kunne bli konsentrert, var landet Israel.» Zionismen handlet for jødene om å redde seg selv.

Demografien for jøder i Israel er omvendt av demografien i den vestlige verden. I 1897 bodde omkring 50.000 jøder i det geografiske området som i dag er Israel. Siden den gang har antallet jøder i Storbritannia økt med 20 prosent, antallet jøder i USA økt med 350 prosent. Antallet jøder i Israel har økt med mer enn 10.000 prosent.

I 1897 var jødene i Palestina kun 0,4 prosent av alle verdens jøder. I 1980 var det økt til 25,6 prosent. Med dagens trender vil flertallet av verdens jøder være israelere i år 2025.

«Masseinnvandringen av jøder til landet Israel på 1900-tallet er zionismens største triumf. Det bekreftet zionistenes diagnose og ga håp til den zionistiske prognosen. Zionismens andre triumf var den høye fødselsraten til den jødiske befolkningen i Israel. I 2012 var USAs totale fødselsrate 2,06. Storbritannias var 1,9, Italias og Tysklands var 1,4. Til sammenligning var Israels fødselstall imponerende 2,65, med god margin den høyeste av alle OECD-land. Mens Europa raskt eldes, er Israel ungdommelig. Mens de ikke-ortodokse jødene i diasporaen blir eldre, så formerer og multipliserer jødene i Israel seg. Mens halvparten av europeerne er over førti år, er halvparten av israelerne under 30 år.»

Det er disse tallene som gjør Shavit takknemlig for at oldefaren var en tidlig zionist, og som gir ham optimisme for barn og barnebarns framtid i Israel.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart