Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Storbritannia med en langt mer Israel-vennlig politikk

Den britiske statsministeren Theresa May viser sin støtte til Israel. Hun nekter å godta slutt-teksten fra møtet i Paris. (Foto: Jay Allen/Flickr)
Den britiske statsministeren Theresa May gjorde et langt dårligere valg enn forventet. (Foto: Jay Allen/Flickr)
Den britiske regjeringen har ved flere anledninger forsvart Israel de siste dagene.

Det skapte furore da Storbritannia nektet å stille seg bak sluttavtalen etter den såkalte fredskonferansen i Paris på søndag. Over 70 land var til stede i et forsøk på å blåse liv i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne, men verken israelske eller palestinske myndigheter var til stede på møtet. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på forhånd at samlingen var til hinder for direkte samtaler mellom partene og ville skade israelske interesser.

Likevel ble de 70 landene til slutt enige om å sende et budskap til partene – om at de fortsatt må jobbe for en tostatsløsning. Men verken Australia eller Storbritannia, som ikke sendte noen høytstående regjeringsmedlemmer til møtet, ønsket å stille seg bak budskapet fra konferansen. De var kritiske til at ingen av partene i konflikten var med, og at møtet foregikk rett før Donald Trump skal begynne i jobben som USAs president, skriver avisen The Times of Israel.

Mandag satte britene nok en gang foten ned for fellesuttalelsen, etter at Frankrike forsøkte å få EUs utenriksråd til å adoptere innholdet. Statsminister Theresa May gikk imot forslaget, som måtte være enstemmig for å bli vedtatt, og fikk støtte fra flere østeuropeiske land. Ifølge Haaretz skal avgjørelsen ha irritert mange EU-politikere, som mener Storbritannia prøver å innynde seg hos Donald Trump. May var også svært kritisk til USAs utenriksminister John Kerrys tale før nyttår.

Palestinerne er heller ikke fornøyd med det som ser ut til å være en helomvending i Storbritannias Midtøsten-politikk. For bare en drøy måned siden stemte britene for FN-resolusjon 2334. Den gikk ut på at de israelske bosetningene “ikke har noen juridisk gyldighet og utgjør et klart brudd på folkeretten”.

«Vi hadde forventet, spesielt fra Storbritannia, at de skulle spille en effektiv rolle i det internasjonale samfunnet med å fordømme den israelske okkupasjonen og deres bosetninger», skrev palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat i en pressemelding.

Hanan Ashrawi, en annen høytstående palestinsk politiker, uttaler at regjeringen i London ikke tar ansvar for «sin involvering i den palestinske tragedien».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart