Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sveits bruker millioner på juridisk krigføring mot Israel

Sveits finansierer organisasjoner som blander seg inn i interne anliggende i Israel, skriver avisen Israel Hayom. (Foto: Flickr/CC)
Sveits finansierer organisasjoner som blander seg inn i interne anliggende i Israel. (Foto: Flickr/CC)
Finansierer kampanjer for å få Israel dømt i den internasjonale straffedomstolen.

Den sveitsiske regjeringen har direkte finansiert juridisk aktivitet rettet mot Israel i løpet av det siste året. Pengene, over 17 millioner kroner, er overført fra det sveitsiske utenriksdepartementet til en rekke israelske og palestinske organisasjoner. Det skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Pengeoverføringen fant sted like etter at den sveitsiske regjeringen hadde avsluttet sin finansielle støtte til Ramallah-baserte Human Rights and International Law Secretariat, på grunn av deres støtte til BDS-bevegelsen. Til syvende og sist gikk likevel de sveitsiske skattepengene til å finansiere mer eller mindre de samme prosjektene – rene anti-israelske prosjekter.

Israel Hayom har sett kontraktene, som er underskrevet av både sveitsiske diplomater i Ramallah og seks pro-palestinske organisasjoner. I tillegg er det overført midler til tre israelske organisasjoner: Hamoked, en israelsk menneskerettighetsorganisasjon, organisasjonen Leger for menneske-rettigheter og Juridisk senter for rettigheter til arabiske minoriteter i Israel.

Noe av det som Sveits i henhold til kontrakten har finansiert er at det skal bygges straffesaker mot Israel i den internasjonale straffedomstolen, samt samle inn vitnesbyrd, gjennomføre feltinspeksjoner og gi juridisk bistand.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere omtalt den internasjonale straffedomstolen som en av de største truslene mot Israel.

Andre aktiviteter som Sveits har finansiert er å forstyrre Israels riving av terroristers hjem. For eksempel står det i kontrakten med Hamoked at de skal varsle palestinere som er «involvert i voldshandlinger», hvis huset deres står i fare for å bli revet – en praksis Israel har for å avskrekke terrorister.

Sveits finansierer også en rekke andre prosjekter som direkte blander seg inn i Israels interne anliggende, som å gi støtte til fengslede terrorister, deltakelse i protester for å få fanger løslatt og juridisk hjelp til familiene.

Den sveitsiske ambassaden i Israel skriver i en epost til avisen at de ikke har en politikk som er ment å skade staten Israel: «Sveits har et blomstrende forhold til Israel på mange felter. I samsvar med § 54 i den sveitsiske konstitusjonen fremmer den sveitsiske regjeringen respekt for menneskerettigheter og demokrati, samt fredelig sameksistens mellom mennesker rundt om i verden», skriver ambassaden til Israel Hayom.

Shaun Sacks, seniorforsker ved NGO Monitor, sier han er overrasket over avsløringen og mener saken «krever øyeblikkelig oppmerksomhet».

– Sveits er et land som er vennlig innstilt til Israel og som for bare to år siden vedtok en lov som forbyr finansiering av organisasjon som fremmer antisemittisme eller har bånd til terrororganisasjoner. Derfor er dette som nå kommer frem helt klart et brudd på enhver diplomatisk norm, sier han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart