Israels utenriksminister Yair Lapid i møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag 12. juli. (Foto: NATO)

Vil «restarte» Israels forhold til Europa

Utenriksminister Yair Lapid er på en europeisk sjarmoffensiv.

Den høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk i EU, Josep Borrell, ønsket mandag den israelske utenriksministeren Yair Lapid velkommen til Brussel og sa det var en mulighet for å «restarte» Israels forhold til EU.

Borrell bemerket at Israels forhold til EU hadde forverret seg de siste årene og sa «dagens møte med Lapid er en fantastisk sjanse til å starte forholdet til Israel på nytt fra et bilateralt ståsted», men også med tanke «på situasjonen i Midtøsten», skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Mandag møtte Lapid også generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, hvor han påpekte de felles verdiene som Israel og forsvarsalliansen deler. Lapid sa Israel var villige til å inngå et større samarbeid med NATO innen felt som etterretning, cyber, klimaendringer og mer.

Lapid vil også være hovedgjesten i et møte i Utenriksrådet i Brussel mandag, hvor 26 utenriksministere fra EU deltar. Diplomatiske kilder sier til Ha’aretz at Lapid vil bruke møtet til å «restarte» Israels forhold til Europa.

Kildene sier også at det faktum at Lapid blir invitert bare en måned etter at han tiltrådte embetet, «vitner om et ønske fra medlemslandene om å starte et nytt kapitel i forholdet til Israel», selv om det uklart hva slags betydning det vil få.

Søndag møtte Lapid sin egyptiske kollega Sameh Shoukry i Brussel. Den egyptiske utenriksministeren uttrykte et ønske om å se en gjenopptakelse av de diplomatiske forhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Utenriksministerne Yair Lapid og Sameh Shoukry møttes i Brussel den 11. juli 2021. (Foto: Gabi Farkash/GPO)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart