Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil «restarte» Israels forhold til Europa

Israels utenriksminister Yair Lapid i møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag 12. juli. (Foto: NATO)
Utenriksminister Yair Lapid er på en europeisk sjarmoffensiv.

Den høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk i EU, Josep Borrell, ønsket mandag den israelske utenriksministeren Yair Lapid velkommen til Brussel og sa det var en mulighet for å «restarte» Israels forhold til EU.

Borrell bemerket at Israels forhold til EU hadde forverret seg de siste årene og sa «dagens møte med Lapid er en fantastisk sjanse til å starte forholdet til Israel på nytt fra et bilateralt ståsted», men også med tanke «på situasjonen i Midtøsten», skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Mandag møtte Lapid også generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, hvor han påpekte de felles verdiene som Israel og forsvarsalliansen deler. Lapid sa Israel var villige til å inngå et større samarbeid med NATO innen felt som etterretning, cyber, klimaendringer og mer.

Lapid vil også være hovedgjesten i et møte i Utenriksrådet i Brussel mandag, hvor 26 utenriksministere fra EU deltar. Diplomatiske kilder sier til Ha’aretz at Lapid vil bruke møtet til å «restarte» Israels forhold til Europa.

Kildene sier også at det faktum at Lapid blir invitert bare en måned etter at han tiltrådte embetet, «vitner om et ønske fra medlemslandene om å starte et nytt kapitel i forholdet til Israel», selv om det uklart hva slags betydning det vil få.

Søndag møtte Lapid sin egyptiske kollega Sameh Shoukry i Brussel. Den egyptiske utenriksministeren uttrykte et ønske om å se en gjenopptakelse av de diplomatiske forhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Utenriksministerne Yair Lapid og Sameh Shoukry møttes i Brussel den 11. juli 2021. (Foto: Gabi Farkash/GPO)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart