Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besøker minnesmerket for Babij Jar-massakren i september 2021. (Foto: Kontoret til Ukrainas president)

Oppdatert: Holocaust-minnesmerket i Kyiv uskadet etter bombing i nærheten

Russiske bomber falt i nærheten av minnesmerket etter 34.000 drepte jøder.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Saken er oppdatert 3. mars

Russiske styrker utførte kraftige rakettangrep mot den ukrainske hovedstaden Kyiv tirsdag kveld. Et av målene som ble truffet var i kort avstand til de russiske bombene var minnesmerket for Massakren i Babij Jar, hvor 34.000 jøder ble drept i løpet av to dager i 1941, da byen var under okkupasjon av nazistene.

Natan Sharanksy, tidligere leder av Jewish Agency, verdens største ideelle jødiske organisasjon, kom med hard kritikk av det russiske angrepet. Etter 2. verdenskrig forsøkte sovjetisk myndigheter å tilsløre minnet om hva som skjedde i Babij Jar. Derfor reagerte han sterkt på ukrainske meldinger om at minnesmerket hadde blitt rammet av russiske styrker.

– Ved minnesmerket Babij Jar, bygget på Europas største massegrav fra Holocaust, prøver vi å bevare historien etter flere tiår med sovjetisk undertrykkelse av historiske sannheter, sånn at den ondskapen aldri kan gjentas. Vi må ikke la sannheten, nok en gang, bli offer for krig, sa han.

Også den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky, som selv er jødisk og mistet flere familiemedlemmer i Holocaust, reagerte sterkt.

– Til verden: Hva er poenget med å si «aldri mer» i 80 år, hvis verden er stille når bomber slippes på samme stedet som Babij Jar? Minst fem mennesker drept. Historien gjentar seg…», skrev han på Twitter.

Israels president Isaac Herzog og flere andre gjester besøkte minnesmerket i oktober 2021, for å markere 80 år siden den grusomme massakren. Det er ikke kjent hvor store skadene på minnesmerket er, skrev MIFF da denne artikkelen ble publisert på kvelden 1. mars.

2. mars rapporterte den israelske journalisten Ron Ben-Yishai i Ynetnews at minnesmerket ikke var truffet og ikke kom til skade. Ben-Yishai har vært på stedet og sier ingen bombe, rakett eller artillerigranat har truffet. Et tv-tårn ble truffet av et rakettangrep. Det ligger i en avstand på omlag 300 meter fra det nye minnesmerket og 1000 meter fra det gamle minnesmerket.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

4 kommentarer

  1. 5 personer ble drept, 4 fra en familie. Jeg fikk videoen tilsendt fra Kyiv som ble sluppet, grusomt syn. Minnesmerket er ikke truffet, men de prøvde om bombe Kyivs hovedsender ved siden av Babyn Yar

  2. Jeg forstår sinnet over denne vandalismen. Men det er nok tilfeldig at dette minnesmerket ble truffet. Personlig foretrekker jeg at et minnesmerke blir truffet i stedet for mennesker, for et minnesmerke kan bygges opp igjen, mens drepte og lemlestede mennesker ikke ikke kan erstattes. I jødisk tradisjon heter det at å drepe et menneske er som å drepe en hel verden. Jeg vil alltid sørge mere over at mennesker blir ødelagt, selv om det selvsagt er trist at nettopp dette symboltunge minnesmerket ble rammet. Til syvende og sist,- krig er forferdelig og derfor er det så forkastelig at Putin gikk til krig, enda med konstruerte og løgnaktige begrunnelser. Man kan bare forsøke å gjøre det så humant som mulig. I denne krigen er det eneste riktige og humane at Putin erkjenner sitt menneskelige nederlag, lar ilden opphøre og trekker sine styrker ut snarest mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart