Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Oppdatert: Holocaust-minnesmerket i Kyiv uskadet etter bombing i nærheten

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besøker minnesmerket for Babij Jar-massakren i september 2021. (Foto: Kontoret til Ukrainas president)
Russiske bomber falt i nærheten av minnesmerket etter 34.000 drepte jøder.

Saken er oppdatert 3. mars

Russiske styrker utførte kraftige rakettangrep mot den ukrainske hovedstaden Kyiv tirsdag kveld. Et av målene som ble truffet var i kort avstand til de russiske bombene var minnesmerket for Massakren i Babij Jar, hvor 34.000 jøder ble drept i løpet av to dager i 1941, da byen var under okkupasjon av nazistene.

Natan Sharanksy, tidligere leder av Jewish Agency, verdens største ideelle jødiske organisasjon, kom med hard kritikk av det russiske angrepet. Etter 2. verdenskrig forsøkte sovjetisk myndigheter å tilsløre minnet om hva som skjedde i Babij Jar. Derfor reagerte han sterkt på ukrainske meldinger om at minnesmerket hadde blitt rammet av russiske styrker.

– Ved minnesmerket Babij Jar, bygget på Europas største massegrav fra Holocaust, prøver vi å bevare historien etter flere tiår med sovjetisk undertrykkelse av historiske sannheter, sånn at den ondskapen aldri kan gjentas. Vi må ikke la sannheten, nok en gang, bli offer for krig, sa han.

Også den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky, som selv er jødisk og mistet flere familiemedlemmer i Holocaust, reagerte sterkt.

– Til verden: Hva er poenget med å si «aldri mer» i 80 år, hvis verden er stille når bomber slippes på samme stedet som Babij Jar? Minst fem mennesker drept. Historien gjentar seg…», skrev han på Twitter.

Israels president Isaac Herzog og flere andre gjester besøkte minnesmerket i oktober 2021, for å markere 80 år siden den grusomme massakren. Det er ikke kjent hvor store skadene på minnesmerket er, skrev MIFF da denne artikkelen ble publisert på kvelden 1. mars.

2. mars rapporterte den israelske journalisten Ron Ben-Yishai i Ynetnews at minnesmerket ikke var truffet og ikke kom til skade. Ben-Yishai har vært på stedet og sier ingen bombe, rakett eller artillerigranat har truffet. Et tv-tårn ble truffet av et rakettangrep. Det ligger i en avstand på omlag 300 meter fra det nye minnesmerket og 1000 meter fra det gamle minnesmerket.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart