Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelsk feltsykehus i gang i Ukraina

Det israelske feltsykehuset i Ukraina åpnet tirsdag 22. mars og behandlet blant annet syke barn. (Foto: Sheba medisinske senter)
Som første land i verden har Israel etablert et feltsykehus i Ukraina. 80 israelske leger og sykepleiere er på plass i det krigsherjede landet.

Søndag 20. mars kom 17 tonn med israelsk medisinsk utstyr til den lille ukrainske byen Mostyska utenfor storbyen Lviv. To dager senere kom en stor delegasjon med israelske leger og sykepleiere og feltsykehuset kunne begynne å behandle sine første pasienter, skriver Times of Israel.

– Vi lover å fortsette å støtte Ukraina også i fremtiden og vi håper at det snart blir fred i dette landet, sa Yoav Bistritsk ved den israelske ambassaden i Ukraina, under åpningen av feltsykehuset tirsdag 22. mars.

De første pasientene kom bare minutter etter åpningen. Mange ville benytte anledningen til å få gratis behandling av israelske leger. Israel er det første landet i verden som åpner et feltsykehus inne i Ukraina.

– Jeg har hatt problemer med skjoldbruskkjertelen min og naboen fortalte meg om det nye sykehuset, så jeg bestemte meg for å komme her og bli sjekket, Halyna Vatsyshyn, en av innbyggerne i Mostyska.

Det israelske feltsykehuset til 60 millioner kroner er etablert ved en barneskolen i byen. I tillegg til 10 utendørs telt er også klasserom konvertert til sykehusavdelinger. Ved siden av tavler og skolebøker finner man nå hjertemonitorer, kuvøser og sykehussenger.

Den israelske delegasjonen består av 100 personer, hvorav 80 av dem er leger og sykepleiere. De skal selv bo og overnatte på sykehuset.

Feltsykehuset er etablert på en skole og på skoleområdet er det satt opp ti utendørs telt. (Foto: Sheba)

Sykehuset skal hjelpe både lokalbefolkningen og ukrainske flyktninger på flukt fra krigen. Sykehuset består blant annet av en fødeavdeling, barneavdeling og akuttavdeling, og har 150 sengeplasser tilgjengelig.

Det israelske sykehuset er beregnet på sivile og det forventes at det meste av trafikken blir for kroniske lidelser og pediatrisk behandling. Men sykehuset er også forberedt på å ta imot personer med krigsskader.

– Vi vet egentlig ikke hva vi kan forvente, men vi er forberedt på å gjøre store operasjoner om nødvendig, sier doktor Adam Lee Goldstein, som til daglig er leder av avdelingen for traume- og akuttkirurgi ved Wolfson Medical Center i Holon.

Mange av deltakerne i den israelske delegasjonen har selv bakgrunn fra Ukraina og kan snakke derfor språket med sine pasienter.

– Det gjør det ekstra emosjonelt. Jeg ble født her i området og kom her for et spesifikt oppdrag om å hjelpe mennesker i nød som søker tilflukt, sier sosialarbeider Anastasia Keidar, som vokste opp i byen Odessa.

Kamphandlingene foregår foreløpig langt unna det israelske feltsykehuset, men flyalarmen går mange ganger også i Mostyska.

– Vi israelere er vant med den lyden, sier doktor Goldstien og viser til alle rakettalarmene Israel har opplevd de siste årene.

Det israelske feltsykehuset skal etter planen operere i en måned, med opsjon på forlengelse. Sykehuset er et samarbeid mellom det israelske helsedepartementet, utenriksdepartementet og Sheba Medical Center. Den israelske regjeringen betaler regningen i samarbeid med jødiske organisasjoner og donorer. Sykehuset er oppkalt etter den tidligere israelske statsministeren Golda Meir, som ble født i Kyiv 1898.

PS: Andre land har sendt feltsykehus til Ukraina, men de blir driftet av ukrainerne selv. Kun Israel har et operativt feltsykehus, ifølge Israel Hayom.

En delegasjon på 100 personer, hvorav 80 er leger og sykepleiere, har dratt til Ukraina. (Foto: Sheba)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart