Høyesterettsbygningen i Jerusalem fra luften. (Foto: GPO)
Høyesterettsbygningen i Jerusalem fra luften. (Foto: GPO)

Høyesterett krever forklaring rundt konfiskeringslov

Høyesterett ønsker at riksadvokaten skal forklare en lov som gir Israel rett til å konfiskere boliger til "fraværende eiere".

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

En lov som ble innført i 1950, to år etter at Israel ble opprettet, gir staten rett til å konfiskere land og eiendom fra «fraværende eiere». Kritikerne av loven – som det blir stadig flere av – mener den rammer palestinere fra Jerusalem, som havnet på gal side av kommunegrensene etter Seksdagerskrigen i 1967.

Hensikten med loven var å beslaglegge landområder og boliger som hadde tilhørt arabere som flyktet fra området under krigen i 1947-1949. Israel regnet med at flyktningene ville bli assimilert i sine nye hjemland – de arabiske nabolandene – akkurat som de jødiske flyktningene fra den arabiske verden og et krigsherjet Europa ble det hos dem.

Dårlig lovtekst misbrukes
Problemene med lovteksten ble imidlertid klarere etter 1967-krigen, mener mange. Flere palestinere med eiendom i Jerusalem blir regnet som «fraværende eiere» av loven, på tross av at de i praksis bor der. For eksempel mistet familien Iyad fra Abu Dis sitt hotell 200 meter fra sitt hjem i 2003, fordi hotellet lå innenfor Jerusalems kommunegrenser mens hjemmet ligger på Vestbredden.

Noen jødiske grupper som ivrer for mest mulig jødisk tilstedeværelse i Øst-Jerusalem har  også unyttet lovverket. De har søkt etter tvilsomme juridiske tilfeller, for å få staten til å konfiskere palestinsk eiendom i området.

Også bosettere «fraværende eiere»?
De siste årene har kritikerne mot lovverket blitt stadig flere. Mandag holdt Høyesterett en høring rundt loven, etter at staten har klaget inn en beslutning fra distriksdomstolen i Jerusalem. De vedtok i 2006 at loven ikke lenger er gyldig for hovedstadsområdet. Blir dommen stående, vil det åpne for at palestinere som føler seg urettmessig frarøvet landområder og eiendom, kan saksøke den israelske staten og få beslutningen reversert.

For å få et bredt spekter av innspill, har Høyesterett invitert flere til å forklare hvilke problemer loven skaper. Mandag vedtok de også å be riksadvokat Yehuda Weinstein om å forklare statens innstilling i denne saken.

Men den angivelig problematiske lovteksten rammer i sin ordlyd ikke bare palestinere i Jerusalem, hevdet advokat og lovmotstander Avigdor Feldman under høringen. Selv israelske bosettere på Vestbredden med eiendom i Israel, regnes som «fraværende eiere».

Mange juridiske motstandere
Tidligere statsadvokat Menahem Mazuz instruerte i 2005 at loven ikke skulle bli anvendt, grunnet «dens mange juridiske svakheter». Året etter bestemte daværende dommer i Jerusalems distriksdomstol Boaz Okun at den ikke skulle gjelde for Jerusalem, men staten valgte altså å anke til Høyesterett.

Kilde: Ha’aretz

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart