Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Tøft liv for syriske flyktninger i Jordan

Zaaatari-lerien i oktober 2012. (Foto: Rene Wildangel / Heinrich-Böll-Stiftung Ramallah, flickr.com)
Zaaatari-lerien i oktober 2012. (Foto: Rene Wildangel / Heinrich-Böll-Stiftung Ramallah, flickr.com)
Tyskeren Kilian Kleinschmidt har ansvar for en stor FN-leir for syriske flyktninger i Jordan. Virkeligheten han beskriver er dyster.

Da Clifford D. May skrev vår kildeartikkel på israelhayom.com (det engelske nettstedet til Israels største avis) 20. juni 2013, var det anslagsvis 560.000 syriske flyktninger i staten Jordan. Det er mye når landet hadde 6,4 millioner mennesker fra før. Det er anslått at det også er minst én million syriske flyktninger til i Libanon og Tyrkia.

Vår kilde skriver mest om situasjonen i Zaatari-leiren i Jordan, en mils vei fra grensen mot Syria. Der bor 120.000 flyktninger. Flyktningene både i denne leiren og ellers er en stor belastning for jordanerne. De belaster knappe ressurser, ikke minst av vann og energi. De som flytter ut av leirene og inn i byene i Jordan, konkurrerer om jobber og boliger. Det er også en del flyktninger som er kriminelle.

Den alminnelige oppfatningen i leiren var at den syriske diktatoren, Bashar Assad, snart ville falle, og så kunne alle dra hjem til Syria. Men 5. juni 2013 beseiret Hizbollah-soldater fra Libanon syriske opprørs-soldater i den strategiske byen Qusair. Etter det har stemningen snudd. Nå regner man med at det kan gå lenge før man kan vende tilbake til Syria. Skulle Assad vinne, vil han neppe ønske alle flyktningene tilbake.

Leiren blir administrert av FNs høykommisær for flyktninger (som har ansvar for alle flyktninger i verden unntatt dem som flyktet fra Israel) under ledelse av tyskeren Kilian Kleinschmidt. Han har styrt mange flyktningleirer tidligere, blant annet i Kenya, Pakistan, Kongo og Somalia.

 

Livet som flyktning

Dersom flyktningtilværelsen blir varig, har Kleinschmidt en del synspunkter. En av dem er at ingen skal bo i telt, de skal bo i campingvogner med vinduer, golv og dører som kan låses. Han ønsker at all økonomisk virksomhet skal registreres, blant annet for å få stanset at gjenger krever «beskyttelsespenger», og for å muliggjøre et visst selvstyre.

 

Kriminalitet

Kleinschmidt sier at kriminaliteten er verre enn i noen andre flyktningleirer han har vært, selv i Somalia. Det går også ut over jordansk politi og andre som forsøker å hjelpe flyktningene, de blir utsatt for vold. Alle mulige ting blir stjålet. Rekorden er at en politistasjon som bestod av 8 campingvogner, ble stjålet. Og ellers mat og alt mulig annet. Kleinschmidt har aldri opplevd noe så ille før.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart