Judy Feld Carr. (Skjermdump fra nettmøte i regi av Harif)

Reddet 3200 jøder ut av Syria

Judy Feld Carr forteller hvordan hun reddet 3228 jøder ut av Syria.

Judy Feld Carr vokste opp nord i Ontario i Canada. Da hun flyttet hjemmefra første gang, sa faren, som var jaktmann, til henne: «Jeg har lært deg det du trenger for å overleve i livet. Du kan padle og ro kano som en indianer, du kan skyte og fiske, du kan banne, du kan drikke uten å bli overstadig full og du er en god jøde.»

Senere underviste Judy i klassisk musikk og var husmor for seks barn. På 1970-tallet begynte hun imidlertid en strengt hemmelig karriere som leder av et smuglernettverk som hjalp jøder ut av Syria. Judy og hennes hjelpere hjalp jøder ut via smuglerruter til Tyrkia, og de betalte løsepenger for å få jøder ut på annen måte. Judy startet arbeidet på egenhånd, men etter hvert fikk hun også støtte fra Mossad.

En rekke ganger var Judy truet på livet. «Det er et mirakel ag jeg og mine barn fortsatt er i live,» sier hun.

– I dag er det tre jøder tilbake i Damaskus. De vil jeg ikke ha noe med å gjøre. Det var noen som meldte andre jøder til det hemmelige politi, forteller Judy.

Totalt hjalp Judy over 3200 jøder ut av Syria. Mange av disse er nå bosatt i Israel, og flere av dem har kalt opp sine barn og barnebarn etter deres redningskvinne.

Hvis du vil høre en sterk og rørende historie om en usedvanlig kvinne, se denne dokumentaren om Judy Feld Carrs arbeid sendt på israelsk tv på begynnelsen av 2010-tallet (publisert på YouTube i 2013, tekstet på engelsk). 36 minutt.

Her kan du se intervjuet som Lyn Julius i Harif gjorde med Judy 28. juli 2020.

Intervjuet starter ca. 39 minutt ut i klippet. (Før den tid har de vist dokumentarfilmen som du kan se i bedre kvalitet fra lenken over.)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart