Seleksjon av jøder på jernbaneperrongen til Auschwitz-II (Birkenau) i 1944. (Foto: Wikimedia Commons)
Seleksjon av jøder på jernbaneperrongen til Auschwitz-II (Birkenau) i 1944. (Foto: Wikimedia Commons)

Lærere på FN-skoler nekter å undervise om Holocaust

- Det er utenkelig at jeg skal undervise mine studenter om det såkalte Holocaust. Vi avviser å undervise om historien til våre evige fiender, sier læreren Riyadh (37) og fire tusen andre UNRWA-lærere i Jordan.

UNRWA, FN-organisasjonen som arbeider for palestinske flyktninger og deres etterkommere, driver nesten 700 skoler på Gaza-stripen, Vestbredden, Syria, Jordan og Libanon. I flere år har det vært kjent at FN-skolene ikke underviser om Holocaust.

Da UNRWA ifjor presenterte planer om å inkludere Holocaust-undervisning erklærte Hamas og Fatah klar motstand. Dette ble sett på som en «provokativ handling» og «uønsket normalisering» med Israel. En kilde i UNRWA avslører nå til The Media Line og Jerusalem Post at planene om å inkludere Holocaust-undervisning i grunnskolen ble lagt på hyllen på grunn av dette. «Holocaust er inkludert i emner som toleranse, konfliktløsning, sameksistens og andre emner i moderne historie,» sier kilden, som ikke ønsker å oppgi navn fordi saken er så sensitiv.

Om Holocaust nå skulle ha sneket seg inn i en opplæringsplan eller én enkelt skolebok, slik noen nyhetsrapporter tyder på, hjelper det lite dersom lærerne nekter å berøre emnet. Motstanden mot Holocaust-undervisning er unison blant palestinske lærere i FN-skoler. Forbundet for fire tusen lærere i UNRWA-skolene i Jordan varslet i oktober at de ikke vil tillate at sine medlemmer underviser om nazistenes masseutryddelser av jøder.

– Vi uttrykker vår sterke motstand mot å [undervise om Holocaust] under ethvert navn eller påskudd, sier Shaker Resheq, lederen for lærerforbundet.

– Det er umulig at jeg skal undervise mine elever om det såkalte Holocaust. UNRWA planlegger å tvinge oss til det, men vi avviser å undervise om historien til våre evige fiender, sier læreren Riyadh (37).

– Elevene trenger å vite om sin egen historie, hvordan deres foreldre ble drevet ut fra sine hjem med våpen av israelske gjenger og militser, ikke om hvordan jødene er ofre, legger han til. Riyadh sier han vil heller si opp jobben enn å «lære elevene å sympatisere med det samme folket som tok vårt land».

Utdanningsdepartementet i Jordan sier UNRWA selv må avgjøre hvilke emner de skal undervise i. En offisiell kilde sier jordanske myndigheter selv vurderer hvorvidt de skal inkludere Holocaust som et tema i sine historiebøker. Den politiske atmosfæren i regionen, inkludert «den arabiske våren», har gjort det mindre aktuelt å inkludere Holocaust-undervisning i pensum, medgir kilden.

Heller ikke i Irans pensumlitteratur blir Holocaust nevnt med et ord.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart