Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Peres: – Jeg stoler på Obamas dømmekraft

President Shimon Peres (Foto: Shimon Peres שמעון פרס, flickr.com)
President Shimon Peres (Foto: Shimon Peres שמעון פרס, flickr.com)
Lørdag varslet USAs president Barack Obama at landet vil gå til aksjon mot Syria-regimet. Det hvite hus føler seg trygge på at Kongressen vil støtte en slik operasjon.
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

Utenriksminister John Kerry kunne søndag fortelle at USA sitter med beviser på at saringass ble benyttet i det kjemiske angrepet på bydelen Ghouta i Damaskus. Det er et angrep som ifølge Washington har kostet minst 1.429 mennesker livet, hvorav over 400 var barn.

I et intervju med ABC News programmet This Week forklarer han at president Barack Obama har rett til å gå til aksjon mot Syria, selv dersom Kongressen skulle stemme imot. Men Kerry hevder han samtidig føler seg trygg på at de lovgivende amerikanske forsamlingene vil støtte Det hvite hus, blant annet på grunn av faren for at Syria-regimets bruk av kjemisk gass kan skape en presedens.


Se intervjuet med John Kerry her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CXjAxBSHKTI[/youtube]

Presidentkandidat (Rep.) i 2008 og nåværende senator John McCain. (Foto: Wikimedia Commons)
Presidentkandidat (Rep.) i 2008 og nåværende senator John McCain. (Foto: Wikimedia Commons)

Obama har samtidig invitert den republikanske senatoren og soldathelten John McCain til Det hvite hus, melder Times of Israel. Administrasjonen ønsker hans hjelp til å selge denne operasjonen til det amerikanske folk. Undersøkelser viser at så mange som 60 prosent av amerikanerne er imot en militær innblanding mot Syria-regimet.

McCain, som var Obamas utfordrer i presidentvalget i 2008, er en uttalt tilhenger av at Assad må stå til ansvar for sine handlinger. Men han mener Det hvite hus kun ønsker å gjennomføre «kosmetiske angrep» og krever en tyngre operasjon.

 

Se utdrag av intervjuet med McCain på fredagens The Tonight Show with Jay Leno her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oANcCWgWdng[/youtube]

Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari (Foto: Wikimedia Commons)
Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari (Foto: Wikimedia Commons)

Syriske myndigheter forsøker nå å få støtte fra FN, for å forhindre at USA setter sine militære planer ut i live. Ha’aretz melder at FN-ambassadør Bashar Ja’afari har sendt et offisielt brev til generalsekretær Ban Ki-moon og president i Sikkerhetsrådet, Maria Cristina Perceval. Ja’afari ber FNs sikkerhetsråd «opprettholde sin rolle som et sikkerhetsvern mot absurd bruk av makt utenfor det rammeverket som internasjonal legitimitet gir».

Damaskus-regimet har hele veien benektet at de har brukt kjemiske våpen mot sin egen sivilbefolkning.

 

Peres støtter USA

Likuds Knesset-medlem Reuven Rivlin (Foto: Knesset.gov.il)
Likuds Knesset-medlem Reuven Rivlin (Foto: Knesset.gov.il)

Mens Israel forholder seg nøytrale i den syriske borgerkrigen, så har Jerusalem fordømt det kjemiske angrepet til Bashar Assad og hans støttespillere. Mandag uttalte president Shimon Peres at han har full tiltro til at Obama vil gjøre det han mener er rett – å gå til militært angrep.

– Å vurdere hvordan en skal gå videre er ikke det samme som å ha beslutningsvegring. Det er bare bra å ta med alt i beregningen når en skal gjennomføre et slikt trekk. Jeg stoler på ham [Obama] i alt som har med Israel å gjøre, sa Peres i et intervju med Hæren Radio.

Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)
Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)

Uttalelsene fra den politiske veteranen, kommer som en respons på kritikken mot Obama fra en rekke hold i Israel denne helgen. Mange mener han bruker for lang tid med å ta sine beslutninger i denne saken. Blant hans største kritikere finner vi Knessets tidligere ordstyrer og nåværende parlamentariker for Likud, Reuven Rivlin, og Bayit Yehudis boligminister Uri Ariel. Med uttak av Ariel har medlemmene av regjeringen unnlatt å kommentere Obamas beslutning om ta saken til Kongressen, akkurat som Netanyahu instruerte dem. Israelske kommentatorer har overveiende vært svært kritisk til Obamas beslutning, og påpekt at det svekker USAs autoritet i Midtøsten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart