Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Fra åpningen av FNs generalforsamling 2015. (Illustrasjonsfoto: FN)
Fra åpningen av FNs generalforsamling 2015. (Illustrasjonsfoto: FN)

I FN er det kun Israel som er okkupant

Av alle verdens okkupasjonsmakter, er det bare Israel som får dette stempelet i FN.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

FNs generalforsamling begynte sitt årlige møte denne uken og Israel kommer igjen til å være fremtredende på agendaen. I Israel er det frykt for at FNs sikkerhetsråd i løpet av høsten vil vedta en resolusjon som fastsetter grenser og en tidsfrist for opprettelsen av en palestinsk stat. Fra Det hvite hus har det kommet antydninger om at USA kan åpne for en slik resolusjon. Dersom Donald Trump vinner presidentvalget, øker sannsynligheten for et slikt utfall, ifølge den amerikanske Midtøsten-diplomaten Dennis Ross.

Jusprofessor ved det amerikanske universitetet Northwestern, Eugene Kontorovich, har undersøkt hvordan FN-systemet omtaler ulike okkupasjoner. I en artikkel i Wall Street Journal oppsummerer han hva han fant.

Israel blir omtalt som “okkupasjonsmakt” 530 ganger i generalforsamlingens resolusjoner. Derimot har FN ikke omtalt andre land som okkupasjonsmakter, heller ikke langvarige okkupasjoner som Indonesia i Øst-Timor, Tyrkia i Nord-Kypros, Russland i deler av Georgia og Krimhalvøya, Marokko i Vest-Sahara, Vietnam i Kambodsja eller Armenia i deler av Aserbajdsjan.

Siden 1967 har generalforsamlingens resolusjoner omtalt territorier under israelsk styre som “okkuperte” 2342 ganger. Samtidig blir territorier kontrollert av landene som er nevnt ovenfor omtalt som “okkupert” 16 ganger til sammen.

Ordet “okkupasjon” blir brukt i 90 prosent av resolusjoner som handler om Israel, men kun i 14 prosent av mye færre resolusjoner som omtaler de andre situasjonene. Sikkerhetsrådet nevner de omstridte territoriene i den israelsk-arabiske konflikten i sine resolusjoner som “okkupert” 31 ganger, i forhold til fem ganger i de andre tilfellene til sammen.

Generalforsamlingens resolusjoner bruker begrepet “alvorlig” for å beskrive Israels handlinger 513 ganger, i motsetning til 14 ganger totalt når det gjelder andre konflikter hvor svært alvorlige brudd på menneskerettigheter foregår. Verb som “fordømmer” og “avskyr” blir ofte brukt i Israel-relaterte resolusjoner ti ganger oftere enn i resolusjoner som tar for seg andre konflikter.

FN har gitt Israel påminnelse om landets forpliktelser under Genevakonvensjonen i resolusjoner rundt 500 ganger siden 1967. Resolusjonene henviser til kapittel 49(6) som sier at “okkupasjonsmakten skal ikke deportere eller overføre deler av sin egen sivile befolkning til territoriene den okkuperer”. Dette er bestemmelsen som hele saken mot Israel er basert på. Allikevel har ingen av FNs hovedorganer tatt i bruk dette kapittelet med hensyn til andre okkupasjoner som er nevnt ovenfor.

Kontorovich viser i sine nye undersøkelser at okkupasjoner utført av andre land er mye mer alvorlig enn det Israels aktiviteter. FN har allikevel brukt ordet “bosettinger” kun for å beskrive Israels sivile samfunn i omstridte områder. Ingen av FNs hovedorgan har noen gang brukt dette begrepet når det gjelder okkupasjon med bosettinger i andre situasjoner.

– FNs fokus på Israel undergraver organisasjonens legitimitet når det gjelder den jødiske staten. I tillegg har det gjort FN blind angående andre alvorlige tilfeller av okkupasjon i verden. FN bruker en helt annen retorikk og andre juridiske begreper når de håndterer Israel i forhold til andre land, konkluderer jusprofessoren.

– I en tid hvor alvorlige globale kriser herjer burde ledere av den frie verden fokusere på å ta seg av disse i stedet for å fortsette å fordømme Israel, avslutter Kontorovich.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart