Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Ingen applaus for fredelig sameksistens med Israel hos Fatah

Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Mahmoud Abbas er i hardt vær om dagen, men ble likevel gjenvalgt som PLO-leder. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
Allerede første kveld av Fatah-kongressen ble det gitt smaksprøver på hvorfor det ikke er fred og hva som ikke fungerer i det palestinske samfunnet.

Tirsdag kveld åpnet Fatah sin syvende kongress. Det ble en spesiell start, rapporterer Dov Lieber, skribent for Times of Israel.

Høydepunktet skulle ha vært Fatah-leder Mahmoud Abbas’ tale. Han ville stake ut kurs for Fatah og den palestinske nasjonale bevegelsen de neste årene. Men etter to timer med taler av flere mindre betydelige politikere som ikke var palestinere, bestemte plutselig Abbas seg for å holde talen en annen kveld.

Under åpningskvelden deltok rundt 1322 Fatah-delegater, deriblant en rekke imamer, medlemmer av den anti-israelske ultra-ortodokse gruppa Neturei Karta, prester og minst fem israelske arabiske Knesset medlemmer. Kun 11 prosent av de inviterte deltakerne var kvinner.

Blant dem som talte var et medlem av det kinesiske kommunistpartiet, som pratet flytende arabisk, og erklærte at hans parti «jobber for å styrke forholdet til Fatah». Det samme ble understreket av flere politikere fra arabiske land, som ønsket å påpeke hvor viktige palestinere er for den arabiske verden.

Den mest høytstående personen som ble invitert for å tale var Nickolay Mladenov, FNs spesielle koordinator for Midtøsten-prosessen. Mladenov begynte talen ved å kalle Fatah «sjelen til det palestinske folket, akkurat slik som det palestinske folket er sjelen til den arabiske nasjonen». Selvsagt brøt salen ut i applaus, men dette forandret seg så fort FN-utsendingen sa at palestinerne ikke må gi opp til de får etablert «en stat som lever i fred, i sikkerhet og gjensidig anerkjennelse med Israel.» Da var salen stille.

Mladenovs understreket behovet for demokrati, og så kongressen som et demokratisk virkemiddel som er nødvendig for at den palestinske saken skal lykkes.

Grant Rumley, forskningspartner ved Defense of Democracies, mener at de sterkeste signalene fra konferansen kom før åpningskvelden. Kongressen skulle vært holdt for tre år siden, ifølge partiets regler. Mange tror Abbas plutselig bestemte seg for å holde konferansen for å styrke sin egen posisjon og for å holde hans rival Mohammad Dahlan på avstand. Dahlan befinner seg for tiden i eksil i De forente arabiske emiratene. Fatah-medlemmer som knyttes til Dahlan ble ikke invitert til kongressen, og dermed blir ikke deres stemme hørt når partiet holder valg for sentralkomitéen og revolusjonskomitéen.

Rumley, som deltok i kongressen, sa at Abbas benytter muligheten til å forene partiet mens «hans rivaler er på sitt svakeste, og han har lite press fra amerikanerne til reformer».

De rundt 20 journalistene som møtte opp, ble fratatt mobilene sine av sikkerhetssvakter før de fikk gå inn i arrangementet. Abbas ble gjenvalgt som partiets leder, enstemmig og i løpet av noen øyeblikk, mens journalistene var henvist i en «presseklubb».

Etter en kort pressekonferanse, hvor en talsperson for Fatah lovet at talen til Abbas ville være det viktigste punktet på agendaen til kongressen, ble mediene oppholdt i denne presseklubben i tre timer. Der hadde de ikke tilgang til å møte Fatah-delegater.

Deretter ble de ført direkte inn til hovedauditoriet. Noen av journalistene fikk lov til å ta med seg vesker med laptoper, mens andre fikk forbud mot dette. Pressen ble tvunget til å sitte eller å stå på gulvet bakerst i salen i flere timer, uten mulighet til å ha kontakt med Fatah-delegater.

Journalistene forlot kongressen så snart Abbas plutselig kunngjorde at han ikke skulle holde talen sin den kvelden likevel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart