FN-ekspert Dubravka Simonovic antyder at det er Israels skyld at palestinske menn slår kvinnene sine. (Foto: Daniel Cima/Flickr)
FN-ekspert Dubravka Simonovic antyder at det er Israels skyld at palestinske menn slår kvinnene sine. (Foto: Daniel Cima/Flickr)

Ga Israel skylden for at palestinske menn slår konene sine

Dubravka Simonovic antyder at palestinske menn slår sine kvinner på grunn av den israelske okkupasjonen.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Mandag 12. juni presenterte FN-ekspert Dubravka Simonovic en rapport om vold mot kvinner foran FNs menneskerettighetsråd. Under presentasjonen antydet Simonovic at det var klare koblinger mellom den israelske okkupasjonen av de omstridte områdene og hvordan palestinske menn behandlet sine kvinner. «Ser en klar kobling mellom den langvarige okkupasjonen og kjønnsbasert vold,» sa hun blant annet.

Det fikk Hillel Neuer i UN Watch, en vaktbikkje overfor FN, til å reagere.

– Ms. Simonovic. Med andre ord, det du sier er altså at når palestinske menn slår sine kvinner, så er det Israels skyld, sa Neuer da han fikk ordet i rådet.

Videre etterspurte han fakta som underbygger påstandene. Neuer har gjennomgått rapporten uten å finne et eneste spor av bevis for at palestinske kvinner er offer for vold fra deres partnere eller familie på grunn av den israelske okkupasjonen.

– Er det riktig å fortsette å infantilisere palestinere, slik at når en mann i Ramallah slår sin kone, så oppfordrer vi ham til å si at Israel fikk ham til å gjøre det?

Neuer mener tallene fra de palestinske områdene burde sammenlignes med naboområdene Jordan, Syria, Libanon og Sinai, for å se om det er forskjeller i vold.

– Ms. Simonovic. Hvorfor har du ikke gjort det? Hvor er tallene, spør Neuer retorisk.

Hillel Neuer i UN Watch reagerer på koplingen mellom okkupasjon og vold mot kvinner. (Foto: UN Watch)
Hillel Neuer i UN Watch reagerer på koplingen mellom okkupasjon og vold mot kvinner. (Foto: UN Watch)

 

Neuer lurer også på hvorfor FN-eksperten ikke sier noe om at den offisielle palestinske TV-kanalen regelmessig sender taler fra islamske predikanter som forteller seerne hvordan de kan slå sine koner.

– For eksempel på 8. februar 2016 siterer Hassan al-Laham, muftien av Gaza, Koranen og hadith i en tv-sending. Da ga han ektemenn råd om hvordan de kunne slå sine koner og anbefalte: «Å treffe der hvor det ikke skaper merker, slik at politiet blir oppmerksom. Slagene skal være som en vits. Slaget skal være er en slags påminnelse om at kjærligheten og vennskapet som Allah befalte, fortsatt finnes mellom parene,» siterer Neuer.

– Ms. Simonovic. Du finner mange måter for å indirekte skylde på Israel. Hvordan kan du da utelate disse former for direkte oppfordring til vold? sier han oppgitt.

Etter innlegg i Menneskerettighetsrådet er det normalt å takke taleren, men det var ingen takk å få fra ordstyreren, egyptiske Amr Ahmed Ramadan. Innlegget til Neuer ble for sterk kost for ham, så han nektet å takke ham for det han hadde sagt.

– Jeg skulle gjerne si takk til deg, men jeg kan ikke. For jeg tror du må lære deg å respektere dette rådet mer i løpet av de neste dagene, sa Ramadan til Neuer.

Her kan du se innlegget til UN Watch i Menneskerettighetsrådet:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart