Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Med Nikki Haleys avgang har Israel mistet sin største støttespiller i FN

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har vært Israels største støttespiller i FN. Her stemmer hun imot en anti-israelsk FN-resolusjon. (Foto: FN)
Nikki Haley har vært Israels største støttespiller i FN. Her stemmer hun imot en anti-israelsk FN-resolusjon. (Foto: FN)
Den som erstatter USAs FN-ambassadør får store sko å fylle.

Med Nikki Haleys overraskende avgang som USAs FN-ambassadør har Israel mistet sin mest verbale støttespiller i det internasjonale organet. En person som ble omtalt som «Orkan Haley» av Israels statsminister Benjamin Netanyahu for hennes klare forsvar av den jødiske staten foran et ofte fiendtlig publikum, skriver Eric Cortellessa i nettavisen Times of Israel.

Selv mener Haley at hennes største diplomatiske seire var å stå opp mot den anti-israelske partiskheten i FN og å forsvare USAs ambassadeflytting. Det er foreløpig ikke klart hvem som kommer til å overta jobben etter Haley.

«USAs president Donald Trump vil i løpet av noen uker offentliggjøre etterfølgeren, men vi kan allerede nå trygt si at det kommer til å bli en person som er sympatisk med Trumps syn på USAs rolle i FN og oppgaven med å forsvare Israel der», skriver Cortellessa i kommentaren sin.

Det som gjenstår å se er om den som får jobben vil være i stand til å gjøre en like god jobb med å forsvare Israel i FN som det Haley var.

USAs FN ambassadør Nikki Haley møtte Israels president Reuven Rivlin. (Foto: US Embassy)
USAs avtroppende FN-ambassadør høster masse lovord fra israelske politikere for sitt arbeid. (Foto: US Embassy)

Haleys forgjenger, Samantha Power, var også svært kritisk til den anti-israelske partiskheten i FN, men dette hadde langt mindre fokus for henne og hun fikk aldri den hyllesten i det pro-israelske miljøet som Haley har endt opp med. Power representerte dessuten Obama-administrasjonen, da de tillot en anti-israelsk FN-resolusjon å gå gjennom i sikkerhetsrådet i 2016.

Det er heller ikke bare retorikk som har gjort at Haley nærmest har blitt en superstjerne i det pro-israelske miljøet. Hun var også en stor grunn til at USA trakk seg fra FNs menneskerettighetsråd, på grunn av deres ensidige kritiske holdning til Israel, og at USA kuttet støtten til UNRWA. FN-ambassadøren blokkerte også en resolusjon som ensidig ga Israel skylden for dødsfallene i forbindelse med opptøyene langs Gaza-grensen.

«Hun ble mottatt som en rockestjerne da hun talte på American Israel Public Affairs Committee’s (AIPAC)-konferanse de to siste årene. Da hun talte på konferansen for første gang i 2017 sa hun til de 20.000 deltakerne i salen «at det er en ny sheriff i byen» til massiv applaus», skriver journalisten.

Haley har i sin tid som FN-ambassadør tatt opp flere betente temaer i den israelsk-palestinske konflikt. Blant annet har hun stilt spørsmål ved det palestinske kravet om «retten til retur», som innebærer at millioner av etterkommere av palestinske flyktninger fra 1948 skal ha rett til å «returnere» til dagens Israel. Haley har avvist det palestinske kravet.

Israelske politikere var raskt ute med å hylle Haley etter at hennes avgang ble kjent. Israels FN-ambassadør Danny Danon sier i en uttalelse til Haley at «uansett hvor du går, vil du fortsette å være en ekte venn av staten Israel».

PS: Etter at saken ble skrevet har Trump utpekt den Heather Nauert, talsperson for Utenriksdepartementet, som USAs nye FN-ambassadør.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart