Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Nevrotisk forhold til Israel

Nylig gikk Frankrikes ambassadør i Israel ut og sa at israelerne har et "nevrotisk" forhold til Frankrike. En franskmann hadde opplevd at en israelsk drosjesjåfør kastet ham ut av bilen fordi han var fransk.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Og det stemmer, skriver Ben-Dror Yemini, at israelere flest er fiendtlige mot Frankrike. Men det har sine grunner. Selv har Yemini familie i Frankrike og er ofte der. Og da merker han fiendtligheten fra franskmennene mot Israel.

Eksempel
Bare ett eksempel: Under ett av hans besøk så han en viktig avis som hadde en sak på førstesiden om at to palestinere var drept av den israelske hæren. Det var greit nok. Men nederst på side ni eller ti stod det en liten notis om at franske soldater – altså landets egne – hadde drept dusinvis av «lokale» i en tidligere fransk koloni i Afrika. Men en slik prioritering av nyheter blir det ikke i orden lenger. For dette er et uttrykk for nettopp et «nevrotisk» forhold til Israel. Slik er det nemlig hele tiden: Det meldes mye sterkere i Frankrike når noen blir drept i krigen mot Israel enn når Frankrike selv dreper langt flere og mer brutalt i sine kriger!

Man kan sammenlikne hvor mange arabere som blir drept av israelere (i selvforsvar og noen ganger ved en feil) med folkemordet i Darfur, i Sør-Sudan, drap på kurdere og mange andre i den muslimske verden. Israel skader mindre enn en prosent av det antallet muslimer som dør på grunn av undertrykkelse og tusen og en andre grunner fra andre muslimer.

Men hele tiden blir det franske publikummet utsatt for en informasjon som i pervers grad fokuserer på det som kan framstilles som negativt ved Israel. Det er overhodet ikke noe forhold mellom kriteriene for reportasjene fra den volden som skjer i Israels krig og den som meldes fra andre konflikter. Negative nyheter fra Israel dekkes langt, langt mer – også i forhold til konflikter hvor Frankrike selv er innblandet.

Opinionen
Et resultat av dette er meningsmålinger som viser at Israel er ansett som den farligste trusselen mot verdensfreden. Ikke Sudan som dreper titusener i Darfur og hundretusener i Sør-Sudan. Ikke Iran. Ikke Irak i Saddam Husseins tid. Ikke Pakistan, som fant opp Taliban og som lar sine vitenskapsmenn selge atomvåpen-teknologi til alle og enhver som betaler godt nok. Ikke Nord-Korea, den siste stalinist-staten som sulter sine egne borgere i fangeleirer og samtidig foretar utpressing med atomvåpen.
Nei, den største trusselen er Israel!

Det gjør ikke saken bedre at det er omtrent like nevrotisk og perverst i mange andre land i Europa også. Men israelerne er spesielt skuffet av Frankrike, som var en venn og sviktet da Israel trengte det mest (i 1967).

Mot freden
Mange i Israel, inkludert Yemini selv, tilhører venstresiden og har synspunkter som ikke er så veldig forskjellige fra europeernes. Men når Israel får skylden i så stor grad, blir vi sinte, skriver Yemini. Og dersom hensikten er å arbeide for fred i Midtøsten, virker det mot sin hensikt. I stedet for å hjelpe oss med å fremme freden, velger dere å støtte nettopp dem som er innstilt på å sabotere alle håp om fred, som Hizbollah og avdøde Arafat – som få sørger over.

Vi krever ikke noe annet enn rettferdighet, skriver Yemini. Israel må behandles på linje med alle andre.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart