Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Utenriksminister Catherine Ashton (til venstre) og hennes "arbeidsgiver" EU vil trolig legge større press på Israel i 2013, mener utenriksdepartementet. Her håndhilser hun på Israels tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: EUs utenriksdepartement)
Utenriksminister Catherine Ashton (til venstre) og hennes "arbeidsgiver" EU vil trolig legge større press på Israel i 2013, mener utenriksdepartementet. Her håndhilser hun på Israels tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: EUs utenriksdepartement)

Tror EU vil øke presset mot Israel i 2013

Nye byggeplaner i Jerusalem og Vestbredden, samt PAs oppgraderte FN-status, vil trolig føre til økt press fra EU mot Israel neste år, tror utenriksdepartementet.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I en intern rapport som departementet skal overlevere til den ferske regjeringen etter valget 22. januar, blir det hevdet at Israels status i verden har sunket betraktelig i løpet av de siste fire årene, skriver Ha’aretz, på bakgrunn av lekkasjer. Forfatterne av utenriksdepartementets rapport mener dette spesielt gjelder for EU-landene.

Årsaken til dette mener de ligger i manglende framgang i fredsprosessen, og at Jerusalem valgte å svare på PAs oppgraderte FN-status med å godkjenne byggeprosjekter i Øst-Jerusalem.

Derfor tror departementet at EU vil legge kraftig press på Israel i løpet av neste år, for at det skal skje framgang i fredsprosessen med palestinerne. De tror også at europeerne har mistet så troen på at forhandlinger mellom partene vil føre fram, at de kan komme til å tvinge Israel og palestinerne til å godta en løsning utenfor forhandlingsbordet.

EU lei av gammelt format
En EU-diplomat bekrefter denne utviklingen overfor den israelske avisen.

– EU tenker at det må finne sted en fredsprosess i et nytt format som kan lede til framgang i 2013. Derfor tror vi at internasjonale parametere burde formulere en stans i konflikten. Vi vil ikke lenger gå med på at de to partene skal sitte alene i et rom og at vi skal si ja til alt de gjør, hevder vedkommende.

Særlig Frankrike og Storbritannia vil komme til å involvere seg mye tyngre etter det israelske valget, mener utenriksdepartementet, fordi EU frykter at mer utbygging i bosetningene vil gjøre det langt vanskeligere å få etablert en palestinsk stat.

Yadlin vil ha nytt fredsforslag
Tidligere leder for den militære etterretningen, Amos Yadlin, mener Israel bør fremme et liknende fredsforslag som det tidligere statsminister Ehud Olmert kom med i 2008, for å forbedre Israels stilling internasjonalt. Trolig vil ikke palestinerne akseptere et slikt forslag, men det vil gjøre at Israel kan «fylle opp igjen sine legitimitetsbatterier».

– Dessverre, som tidligere leder for den militære etterretningen som kjenner den palestinske strategien, vil de komme til å avvise det. Men det vil gi oss det moralske lederskap og den legitimiteten som vi har tapt, hevdet han under en konferanse i Tel Aviv.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart