Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Partileder i Balad, Jamal Zhalka (Foto: Wikipedia)
Partileder i Balad, Jamal Zhalka (Foto: Wikipedia)

– Ingen fred med zionistregimet

Skal det bli fred i Midtøsten og full frihet for araberne i Israel, er det israelske "zionistregimet" nødt til å opphøre, mener Knesset-medlem og Balad-leder Jamal Zahalka.

Ifølge Jamal Zahalka vil zionismen opphøre til slutt, fordi «den har ingen framtid Midtøsten».

– Jeg er ingen zionist, jeg er en anti-zionist […] På lang sikt er det ingen mulighet for demokrati, fred og frihet uten at zionistregimet tar slutt, sier han i et intervju med Jerusalem Post.

Zahalka og Balad, sammen med de andre to arabiske partiene i Knesset, mener like rettigheter for jøder og arabere ikke er mulig i dagens Israel. Det eneste som kan løse konflikten, er dersom Israel slutter å definere seg som en jødisk stat, mener han.

Skal det bli fred med palestinerne er heller ikke «zionistregimet» noen partner, mener han. Zahalka er redd for at mangelen på «forhandlinger og [ikke-voldelig] motstand» fra palestinerne, gjør at Israel fort kan få et normalisert forhold til okkupasjonen.

Og palestinernes sak er rettferdig, fordi palestinerne er ofre med en enkel historie. Jødenes historie derimot, er full av løgner, hevder han.

– Dersom [du] spør israelerne – det var tre tusen år siden at Gud var involvert der på en måte, som en eiendomsmegler. Han lovet meg ditt og gav meg datt, ting som dette. Selv sekulære israelere, som ikke tror på Gud, tror fortsatt på løftene til Israels folk, hevder Zahalka.

– Når jeg analyserer den israelske narrativen, er det som en løk. Du forsøker å finne et snev av sannhet. Du tar av det første laget, deretter det andre laget, for å finne noe solid – ingenting! – løgn, etter løgn, etter løgn, etter løgn. Dette er den israelske narrativen. Det er derfor vi må være svært skeptiske til den israelske historien, påstår Balad-lederen.

Det sier noe om det israelske demokratiet at en slik mann har hatt plass i nasjonalforsamlingen Knesset siden 2003. Uttalelsen bekrefter et av hovedproblemene i Midtøsten: Selv ikke de mest «moderate» palestinske lederne godtar at Israel skal forbli en jødisk stat.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart