Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvorfor er venstresida så negativ til Israel?

Daværende SV-leder Kristin Halvorsen og store deler av den politiske venstresiden i Norge demonstrerte mot Israel under Gaza-krigen i januar 2009. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, ANB)
Daværende SV-leder Kristin Halvorsen og store deler av den politiske venstresiden i Norge demonstrerte mot Israel under Gaza-krigen i januar 2009. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, ANB)
Jøders suksess generelt og Israels suksess spesielt motbeviser på mange felter mange av venstresidens myter og er en viktig faktor bak den negative holdningen, mener Rafael Castro.

Blant israelere og Israels venner flest er det en anerkjent sannhet at venstresiden i Vesten er sterkt negativ til Israel. Når syrere slakter syrere i titusener, er det liten reaksjon. Når irakere slakter irakere i titusener, er det nesten ingen reaksjon. Men når en israeler gjør noe mot en palestiner, blir det sterke utbrudd av sinne.

I en artikkel av Rafael Castro på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth) 3. oktober 2013 spekulerer forfatteren over hvorfor venstresiden er så negativ til Israel. Han kommer med noen tanker som sikkert  ikke gir et fullstendig svar. Men det kan kanskje være delforklaringer.

 

Nazismens jødehat

Nazistene sa at de hatet jødene som rase. Det er for det første helt ulogisk, de jødene som nazistene drepte var av mange raser. Castro mener at det egentlig først og fremst var jødiske verdier som frambrakte hatet. For mens nazistene dyrket de sterke, foraktet de svake og drepte de aller svakeste, har jødiske menigheter gjennom århundrene vært kjent for å ta seg av de svake. Rettferdighet, medfølelse og kjærlighet til den fremmede er jødiske dyder.

 

Ikke rase

Castro mener at antisemittismen på venstresida ikke dreier seg om rase. For venstresida holder jøder som Marx og Trotsky høyt i ære, og Israel-fiendtlige jøder som Noam Chomsky og Ilan Pape likeså.

 

Jødene i Europa

I Frankrike og andre vestlige land finnes det store ghettoer med innvandrere fra fattige land. Der er folk fattige, ungdommen mislykkes i skoleverket, svært mange statistikker peker nedover.

Venstresida har forklaringen på rede hånd: Det skyldes at de innfødte europeerne er rasister, at de offentlige bevilgningene er for små og at disse landene er for mye privatkapitalistiske og for lite sosialistiske.

Men når jødene som er innvandret fra de samme landene som muslimene, er godt integrerte, høyt utdannede og økonomisk vellykkede, slår det beina under venstresidens forklaringsmodeller.

 

Israel

Noe lignende gjelder Israel. Vel halvparten av jødene i Israel har bakgrunn i muslimske land. Ca. 20 % av befolkningen er arabiske muslimer. De fleste av de øvrige jødene har bakgrunn i det tidligere Sovjetunionen og Øst-Europa ellers.

Israels strålende suksess økonomisk, teknologisk, i landbruk, sosialt og på mange andre felter er oppnådd med en nokså fri markedsøkonomi. Da blir det vanskelig å overbevise folk om at det er markedsøkonomien, demokratiet og vestlige institusjoner som har skylden for at naboene er nedsunket i fattigdom og indre strid.

Rafael Castro mener altså at den suksessen den jødiske befolkningen generelt og Israel spesielt har på mange felter, motbeviser mange av venstresidens myter og er en viktig faktor bak den negative holdningen til Israel. Det er da en viktig grunn til at Israel må framstilles i et mye dårligere lys enn landet fortjener i forhold til andre land. For hvis Israel er så mislykket og/ eller ondt som mediene framstiller det som, kan venstresiden beholde noen av sine illusjoner.

Noe lignende gjelder mange muslimer også, ikke minst i Israels mislykkede naboland.

 

Mottiltak

Hvordan kan Israel bekjempe de negative holdningene fra venstresida? Castro kommer med noen forslag som kan synes litt merkverdige. Han vil at Israel skal vektlegge dekningen av en del saker mye mer enn det kanskje i utgangspunktet var naturlig:

De få kibbutzene som fremdeles driver etter de gamle, «kommunistiske» prinsippene om felles eiendom.

Homofile par, særlig der de to er en jøde og en araber.

Blåse opp problemer Israel deler med alle vestlige land: Forurensning, fattigdom, alkohol og narkotika for å få Israel til å virke mindre vellykket enn det er.

 

Kommentarer:

Fra de første 30 leserkommentarene som var kommet til artikkelen kan vi nevne noen få synspunkter:

Artikkelen er god, bortsett fra forslagene til tiltak.

Det finnes ikke noe større hat enn det som stammer fra misunnelse. Når jødene og Israel er vellykket, er det ingenting man egentlig kan gjøre med det.

 

Relatert artikkel

Hvordan venstresiden bør forholde seg til Israel
Eirik Eiglad, som selv hører til langt ute på den politiske venstresiden, har levert noen svært nyttige innspill til sine politiske kamerater i boken The Anti-Jewish Riots in Oslo.

 

  • Hva mener du om Rafael Castros tanker? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart