Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Anklager mot Israel, et tilbakeblikk

Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Om Hamas får vestlige medier til å anklage Israel for å ha drept et stort antall sivile, vil dette oppleves som en seier. De er villig til å ofre egne sivile for å nå dette målet, skriver MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen (bildet).

Det er ikke første gang Israel har stått overfor en slik strategi. Da Israel inntok flyktningleiren i Jenin i 2002, hevdet palestinske myndigheter at Israel hadde gjennomført en massakre og at minst 500 palestinere var drept. Men da støvet la seg, og FN undersøkte saken, ble det avdekket helt andre tall: Antall drepte palestinere var redusert med 90 prosent til ”minst 52”, og av disse var ”opp til halvparten sivile” (et flertall var altså stridende). Antall drepte israelske soldater var 23.

Noe vi ikke skal glemme her, er at israelerne kunne valgt å redusere antallet egne drepte til null. Om vi sammenligner med NATOs bombing av Serbia i 1999, da minst 1000 (og kanskje flere tusen) mennesker ble drept, valgte man å fly så høyt at man unngikk serbisk antiluftskyts. Dette førte selvsagt til mindre presis bombing og flere sivile drepte – men man sparte livene til egne militære styrker.

Hadde Israel valgt en slik strategi i 2002, ville man spart livene til 23 egne soldater. Men i stedet valgte man å betale en høy pris i form av egne tap ved å gå fra hus til hus – for å spare palestinske liv. Anklagen om massakre har derimot vist seg å være seiglivet, siden få journalister viste interesse for FN-rapporten da den forelå.

Vi kan gjøre tilsvarende gjennomganger av andre kriger Israel har vært involvert i. Under forrige Gaza-krig ble Israel igjen anklaget for bevisst å angripe sivile, men i ettertidens lys kan vi med all rimelighet slå fast at det ikke var tilfelle. Det er på det rene at omkring halvparten eller de fleste drepte den gangen hadde deltatt i kamphandlingene. Men siden få journalister har informert om dette, er det få som kjenner til det.

I den pågående offensiven har Israel valgt samme strategi som tidligere: Soldatene deres går fra hus til hus og risikerer egne liv, mens Hamas benytter menneskelige skjold for å øke antallet egne drepte. Nylig gikk Bill Clinton ut og fordømte Hamas for dette. Men i medierapportene her hjemme får vi et annet bilde: 80 prosent av de drepte palestinerne skal ifølge Hamas’ helsemyndigheter i Gaza være sivile. MIFF har tidligere vist at dette forholdstallet ikke kan stemme, men Hamas har lyktes i å presentere Israel som en brutal overgriper. Når støvet legger seg og detaljene om operasjonen blir klarere, vil journalistene også denne gangen ha dratt hjem.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart