Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

FN fordømmer ikke Hizbollah

FNs sikkerhetsråd fordømmer Israel etter angrep fra Hizbollah. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
FNs sikkerhetsråd fordømmer Israel etter angrep fra Hizbollah. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
En uke etter terrorangrepet fra Hizbollah mot Nord-Israel, kommer FNs sikkerhetsråd med fordømmelse – ikke av Hizbollah, men av Israel. - FN retter baker for smed, kommenterer Jan Benjamin Rødner i MIFF.

FNs sikkerhetsråd kom onsdag med en uttalelse der de ”fordømmer på det sterkeste” drapet på en spansk FN-soldat i Libanon en uke tidligere, ifølge nyhetsbyrået AP.

 

Ble drept under Hizbollah-angrep

Korporal Francisco Javier Soria Toledo var i tjeneste i UNIFIL-styrken i det FN-administrerte grenseområdet mellom Israel og Libanon da soldater fra den libanesiske organisasjonen Hizbollah angrep Nord-Israel onsdag 28. januar. Hizbollah avfyrte raketter og granater mot flere steder i grenseområdet. Da de skjøt missiler mot en israelsk militærpatrulje ved grensen, ble to israelske soldater drept, og syv andre skadet. Toledo ble drept i kryssilden mens Israel besvarte angrepet senere samme dag.

Terrorangrepet var den mest dødelige eskaleringen av konflikten siden den andre Libanon-krigen i 2006.

 

Israel kondolerer og FN gransker

Israel har gjennom flere myndighetsrepresentanter overbrakt kondolanser til Spania, og beklaget Toledos død. Spanske myndigheter gir Israel ansvaret for den drepte soldaten, til tross for at det var Hizbollah som angrep fra et FN-administrert område. Israel har ikke tatt på seg ansvaret, fordi omstendighetene fortsatt er uklare. FN har satt i gang granskning av hendelsen. Men de ventet ikke på resultatet av sin egen granskning før de fordømte Israel som den skyldige.

 

– Noen liv har større verdi enn andre

Da FNs sikkerhetsråd onsdag vedtok en uttalelse om hendelsen, var det bare én part som ble fordømt – Israel.

Israels FN-ambassadør Ron Prosor påpeker i en uttalelse som er gjengitt av blant andre Ha’aretz, at sikkerhetsrådet ikke engang nevner de drepte israelske soldatene, og heller ikke fordømmer Hizbollah.

– Sikkerhetsrådet ser ut til å tenke at noen liv har større verdi enn andre, sier han.

 

Avviste fordømmelse av Hizbollah

En diplomat tilknyttet sikkerhetsrådet sier at det ble fremmet et forslag om å vedta en uttalelse der rådet fordømte Hizbollah for angrepet mot de israelske soldatene, som var et brudd på FN-resolusjonen som ble vedtatt da krigen i 2006 avsluttet. I uttalelsesforslaget skulle rådet fordømme både Hizbollah for rakettangrepet og Israel for den døde FN-soldaten. Det skulle også uttrykkes bekymring over ”den forverrede situasjonen i grenseområdet”. Ifølge diplomaten var det Russland som blokkerte muligheten for å vedta dette, fordi de mente det ville være ”ubalansert”. Både Spania og flere andre land skal ha støttet dette forslaget.

 

Spania holder Israel ansvarlige

Ifølge i24news.com står spanske myndigheter inne for at de fordømmer både Hizbollah og Israel etter terrorangrepet. Deres FN-ambassadør Roman Oyarzun Marchesi sier de holder Israel ansvarlige for FN-soldatens død.

– Det skjedde på grunn av den eskalerte volden, og det kom fra israelsk side, uttalte han kort tid etter hendelsen.

 

– Hvorfor grep ikke FN inn mot terroristene?

MIFFs hovedstyremedlem Jan Benjamin Rødner reagerer sterkt på beskyldningene mot Israel.

– Skylden er åpenbart på Hizbollahs side, og man kan bare lure på hvorfor ikke Spania sier klart ifra at det er der skylden ligger og ber om fordømmelse av dem og ikke av Israel, sier han, og stiller et betimelig spørsmål:

– Hvorfor grep ikke FN-styrkene inn, gjorde jobben sin og sørget for avvæpning av terroristene i deres egen midte?

Rødner mener det er bekymringsfullt at FN retter baker for smed.

– Hvis ikke FN gjør jobben sin, er det bedre at de ikke er der. For da blir logikken den at terrorister kan holde på med sitt, og så er de beskyttet av FN når Israel skal bedrive sitt fullstendig lovlige selvforsvar, og Israel er den som blir fordømt, sier Rødner.

Relatert artikkel: UNIFILs kystovervåkning av Libanon – en vits


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart