Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)
Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)

Villedende om palestinernes utdanning

Lokallagsleder i Palestinakomiteen hevder "den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse". Så feil er det tydeligvis mulig å ta!

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

  • Følgende artikkel er sendt som replikk til Ringerikes Blad. Redaksjonen har lovet at MIFFs artikkel kommer på trykk en av de første dagene.

De mest aktive lokallagslederne i Palestinakomiteen lar ingen anledning gå fra seg til å sverte Israel. Sverre Johnsrud fra Ringerike bruker starten på et nytt skoleår som påskudd. I Ringerikes Blad 26. august hevder han at «den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse».

Israel er ikke feilfrie, og den hundre år lange konflikten mellom jøder og arabere i området har utvilsomt ført til lidelse på begge sider. La oss for et øyeblikk legge til side debatten om hvem som har størst ansvar for lidelsene, og konsentrere oss om utdanning.

Å hevde at Israels okkupasjon er et hinder for skolegang er totalt bomskudd. Den palestinske akademikeren Gabi Baramski, som tidligere var president ved Bir Zeit-universitetet, har skrevet: «Før 5. juni 1967 fantes det ingen universiteter på Vestbredden og Gazastripen.»

Etter at Israel erobret områdene i en forsvarskrig i 1967, begynte en storstilt bygging av høyere utdanningsinstitusjoner. I dag har Vestbredden og Gazastripen 11 universiteter, 13 høyskoler og 19 community college-er [en type lavere høyskole med toårige studieløp, tilsv. svensk högskoleexamen].

Ifølge en offisiell publikasjon fra palestinske myndigheter har Vestbredden og Gazastripen «en befolkning på rundt 4 millioner og en av de høyeste per capita universitetsutdannede i den arabiske verden». Ifølge professor Joel Beinin, som ikke akkurat er kjent for å være pro-israelsk, og som har signert ethvert antiisraelsk opprop han har støtt på, har palestinerne nå «den høyeste relative andel av universitetsutdannede i den arabiske verden».

Palestinere i Libanon, som ikke har vært under israelsk okkupasjon, ligger for eksempel langt bak sine brødre på Gazastripen og Vestbredden. Den dagen palestinerne velger fredelig samarbeid med Israel, vil de få enda mer vitenskapelig og teknologisk utbytte av sine naboer. Den dagen Palestinakomiteen holder seg til fakta, vil nordmenn bli bedre utdannet om Midtøsten.

 

Kilde for utdanningsinformasjonen i denne artikkelen er fra MIFFs nye bok Løgnindustrien av Ben-Dror Yemini som lanseres i oktober.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart