Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Villedende om palestinernes utdanning

Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)
Universitetsstudenter på Gaza 1. mai 2012. (Illustrasjonsfoto: Joe Catron, flickr)
Lokallagsleder i Palestinakomiteen hevder "den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse". Så feil er det tydeligvis mulig å ta!
  • Følgende artikkel er sendt som replikk til Ringerikes Blad. Redaksjonen har lovet at MIFFs artikkel kommer på trykk en av de første dagene.

De mest aktive lokallagslederne i Palestinakomiteen lar ingen anledning gå fra seg til å sverte Israel. Sverre Johnsrud fra Ringerike bruker starten på et nytt skoleår som påskudd. I Ringerikes Blad 26. august hevder han at «den israelske okkupasjonen er et viktig hinder for at unge palestinere får en god utdannelse».

Israel er ikke feilfrie, og den hundre år lange konflikten mellom jøder og arabere i området har utvilsomt ført til lidelse på begge sider. La oss for et øyeblikk legge til side debatten om hvem som har størst ansvar for lidelsene, og konsentrere oss om utdanning.

Å hevde at Israels okkupasjon er et hinder for skolegang er totalt bomskudd. Den palestinske akademikeren Gabi Baramski, som tidligere var president ved Bir Zeit-universitetet, har skrevet: «Før 5. juni 1967 fantes det ingen universiteter på Vestbredden og Gazastripen.»

Etter at Israel erobret områdene i en forsvarskrig i 1967, begynte en storstilt bygging av høyere utdanningsinstitusjoner. I dag har Vestbredden og Gazastripen 11 universiteter, 13 høyskoler og 19 community college-er [en type lavere høyskole med toårige studieløp, tilsv. svensk högskoleexamen].

Ifølge en offisiell publikasjon fra palestinske myndigheter har Vestbredden og Gazastripen «en befolkning på rundt 4 millioner og en av de høyeste per capita universitetsutdannede i den arabiske verden». Ifølge professor Joel Beinin, som ikke akkurat er kjent for å være pro-israelsk, og som har signert ethvert antiisraelsk opprop han har støtt på, har palestinerne nå «den høyeste relative andel av universitetsutdannede i den arabiske verden».

Palestinere i Libanon, som ikke har vært under israelsk okkupasjon, ligger for eksempel langt bak sine brødre på Gazastripen og Vestbredden. Den dagen palestinerne velger fredelig samarbeid med Israel, vil de få enda mer vitenskapelig og teknologisk utbytte av sine naboer. Den dagen Palestinakomiteen holder seg til fakta, vil nordmenn bli bedre utdannet om Midtøsten.

 

Kilde for utdanningsinformasjonen i denne artikkelen er fra MIFFs nye bok Løgnindustrien av Ben-Dror Yemini som lanseres i oktober.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart