Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars. (Foto: B'Tselem)
Skjermdump fra episoden i Hebron 24. mars i fjor. (Foto: B'Tselem)

Når en soldat skyter en terrorist som ligger hjelpeløs på bakken

Hva blir forskjellen når soldaten er britisk og når soldaten er israelsk?

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

En israelsk soldat står tiltalt for å ha skutt en terrorist som lå hjelpeløs på bakken i Hebron på Vestbredden 24. mars. Det blir spennende å se dommen. Det har også vært en stor debatt innad i det israelske samfunnet om saken. I noen kretser er soldaten en helt. Andre kaller det mord i kaldt blod. De som er negative til det israelske forsvaret, ser tegn til mye stygt i den debatten. Saken har fått stor oppmerksomhet, også i norske medier.

Det kan da være interessant å se hva som skjedde i et lignende tilfelle i Storbritannia. Vi bygger på en artikkel av Ben-Dror Yemini på ynetnews.com. I 2011 tjenestegjorde den britiske sersjanten Alexander Blackman i Afghanistan. Der skjøt han en terrorist som lå på bakken såret og hjelpeløs. Blackman gav først sine soldater ordre om å ikke gi denne terroristen førstehjelp. Så trakk han selv våpen og skjøt terroristen i brystet. Så sa han blant annet: «Jeg har nettopp brutt Geneve-konvensjonen.»

I Storbritannia er det ikke noe «B’Tselem» eller andre organisjoner som får tiervis av millioner i året fra land som Norge og EU for å overvåke soldatene, slik det er i Israel. Ingen av soldatene som var vitne til episoden, meldte fra. Men en av soldatene hadde et hjelm-kamera som dokumenterte alt som skjedde klart og tydelig. Videoen kom i hendene på sivilt politi tilfeldig, «ved et uhell» (accident). Blackman ble dømt i desember 2013 til livsvarig fengsel med et minimum på 10 år for mord. Denne dommen var den første en britisk soldat ble idømt for mord siden 2. verdenskrig. Andre er stilt for retten i draps-saker, men det er alltid funnet formildende omstendigheter.

Men dommen ble anket. I mai 2014 ble straffen redusert til minimum 8 år. Denne dommen ble møtt med et stort antall protester. Forsvarsminister Michael Fallon forbød soldater i aktiv tjeneste å delta i demonstrasjoner til støtte for Blackman, men 700 marinesoldater og tusener av andre i aktiv tjeneste og i reservene deltok likevel. 9,4 millioner kroner ble samlet inn blant leserne av Daily Mail for å betale Blackmans kostnader til rettssakene.

Oberst Oliver Lee, som ledet en kommandoavdeling, kritiserte at Blackman overhodet ble stilt for retten, og trakk seg fra forsvaret i protest. En meningsmåling i 2013 viste at 39 % av befolkningen mente at Blackman hadde fått for hard straff, 37 % støttet dommen.

The Daily Telegraph støttet benådning på lederplass. BBC viste et langt program hvor mange synspunkter kom fram. Over 100.000 underskrifter ble samlet til støtte for Blackman. 26. september 2015 ble saken drøftet i Parlamentet. Medlemmer fra flere partier hevdet at det ikke var tatt nok hensyn til formildende omstendigheter.

I desember 2015 ble det en ny anke. Det var nye demonstrasjoner, the Guardian kalte Blackman en helt, statsminister David Cameron gjorde det klart at denne saken måtte diskuteres nærmere.

I Israel blir videoer av slike og andre hendelser hvor israelske soldater henges ut, vist om igjen og om igjen for å øke virkningen av den anti-israelske propagandaen. I Storbritannia ble videoen ikke vist, selv om hvert ord ble gjort kjent. Dommeren sa at videoen ville være et mektig propaganda-våpen for Taliban og andre ekstremister, og derfor ikke måtte spres.

I motsetning til Israel, hvor de som støtter soldaten som skjøt blir kalt for fascister og mordere, og at støtte til soldaten fra mange betyr «slutten på demokratiet», var slike ord ikke nevnt i Parlamentet.

Og selvsagt har den britiske saken minimal interesse i utlandet, i motsetning til den israelske. Såvidt MIFF kan se, er ikke soldaten Alexander Blackman nevnt med et eneste ord i norske papirmedier de siste fem årene (søk i A Tekst-arkivet). Den kan jo ikke brukes til å øke jødehatet.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart