Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Noterer dempet kritikk av Israel

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i januar 2016. (Foto: European External Action)
EUs utenrikssjef Federica Mogherini og statsminister Benjamin Netanyahu under et møte i januar 2016. (Foto: European External Action)
Stadig flere EU-land nekter å bli med på ensidig kritikk av Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

1. juli 2016 publiserte den såkalte Midtøsten-kvartetten (FN, USA, Russland og EU) en rapport om konflikten mellom Israel og palestinerne. Det var ventet at teksten skulle bli svært kritisk mot Israel, men rapporten ble «ekstremt mild», skriver Luke Baker, kontorsjef for nyhetsbyrået Reuters i Israel. «Israelsk bygging i bosetninger ble kritisert, men ikke betegnet som ulovlig. Hovedfokuset [i rapporten] var på palestinsk oppvigleri [til vold].»

Palestinerne har reagert med sterk skuffelse på rapporten.

Bakers artikkel bekrefter et av hovedpremissene i artikkelen Hvorfor kan status quo fortsette på ubestemt tid? som MIFF publiserte 4. juli. Israel er ikke på vei til å bli en paria-stat, men får økende forståelse i mange hovedsteder over hele verden, også i Europa.

– Det er ikke noen interesse for å gå i konflikt med Israel og levere en veldig tøff anklage. Ingen ser den potensielle gevinsten av det, sier en anonym europeisk ambassadør til Reuters. Diplomater og politikere kan være kritisk til flere av Israels handlinger i private samtaler, men viser «mye større tilbakeholdenhet» i offentlige uttalelser.

I forkant av publiseringen av rapporten ledet statsminister Benjamin Netanyahu et vellykket diplomatisk fremstøt. Han besøkte Vladimir Putin i Moskva, og hadde møter med USAs og EUs utenriksledere John Kerry og Federica Mogherini i Roma.

Mange EU-land har gode og voksende relasjoner med Israel, skriver Reuters. Tidligere måtte Israel stole på at Tyskland, Storbritannia og Tsjekkia forsvarte deres interesser i EU. Nå kan Jerusalem også feste sin lit til Italia, Hellas, Kypros, Østerrike, Ungarn og andre allierte.

Netanyahu-regjeringen har styrket forbindelsene til Moskva, og snakker jevnlig om en «ny horisont» med Egypt, Saudi-Arabia og Gulf-landene. Forbindelsene blir også stadig bedre med Kina, India og flere afrikanske land. Denne uken er Netanyahu på et fire dagers besøk til flere land i Afrika.

Det er ikke bare diplomatiske og økonomiske forbindelser som demper kritikken mot Israel, påpeker Baker. «Palestinerne har gjort lite for å vinne venner og påvirke holdninger i en tid med økende islamistisk opprør over store deler av Midtøsten.»

Palestinerne har et stort demokratisk underskudd. PA-president Mahmoud Abbas sitter 7 år på overtid, og den lovgivende forsamling har ikke kommet sammen på ni år. Så lenge den dype konflikten mellom Fatah på Vestbredden og Hamas på Gaza-stripen fortsetter, «vil samtaler om en tostatsløsning med Israel i best mulig fall forbli i det fjerne», skriver Baker.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart