Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Blodanklager fra NTB og Amnesty

vaksine
Israel har ikke ansvar for å ordne vaksine for palestinerne. (Illustrasjonsfoto: Art Writ, flickr)
Grelt eksempel på fake news fra Norges største nyhetsbyrå.

Norsk Telegrambyrå (NTB) skriver i en artikkel at «palestinerne må se langt etter koronavaksine». I artikkelen peker NTB på at hver femte innbygger i Israel nå er vaksinert mot koronaviruset, men at «fem millioner palestinere som lever under israelsk okkupasjon får ikke tilbudet». Det NTB ikke forteller er at Israel verken har ansvaret eller autorisasjon til å vaksinere palestinerne.

Likevel får generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge komme fritt til orde med flere feilaktige anklager mot Israel i NTBs ensidige artikkel.

– Den israelske regjeringen må slutte å ignorere sine internasjonale forpliktelser som okkupasjonsmakt og umiddelbart handle for å sikre at covid-19-vaksiner blir gitt også til palestinere som lever under okkupasjonen på Vestbredden og Gaza-stripen, sier Egenæs.

Videre påstår generalsekretæren i Amnesty at den israelske regjeringen driver med «institusjonalisert diskriminering», siden israelere bosatt på Vestbredden blir vaksinert, men ikke palestinere i palestinske områder.

– Israelske myndigheter må sørge for at vaksiner blir gitt like mye til palestinerne som lever under deres kontroll, og de må også sikre jevn innføring av vaksiner og annet medisinsk utstyr, samt gjøre nødvendige logistiske tiltak for å sikre sikkerheten og effektiviteten til disse vaksinene, forteller Egenæs i artikkelen som blant annet er publisert i Nettavisen.

Dette er rene blodanklager fra Amnesty som får fritt spillerom av Norges største nyhetsbyrå. Amnesty vet godt at det ikke er Israel som har ansvaret med å vaksinere den palestinske befolkningen. Dette ansvaret hviler, ifølge Oslo-avtalen, fullt og helt på palestinske myndigheter. Israel skal koordinere og samarbeide med det palestinske helsevesenet, men Israel har ingen jurisdiksjon til å innføre sitt eget helsevesen i de palestinske områdene.

Oslo-avtalen, som ikke er en endelig fredsavtale, er allment ansett som en internasjonalt juridisk bindende avtale mellom Israel og palestinerne. Den slår fast at palestinske myndigheter har ansvaret for helsetjenestene til palestinerne på Gazastripen og på Vestbredden – inkludert vaksinasjoner.

Palestinerne har ikke engang kommet med noen offisiell forespørsel om hjelp fra Israel. Likevel nevnes ikke det med ett ord av verken NTB eller Amnesty. Mener Amnesty at Israel skal overkjøre palestinske selvstyremyndigheter og vaksinere palestinerne mot myndighetenes vilje? Det ville ikke vært noen ende på fordømmelsene hvis Israel hadde gått til et slikt skritt.

Årsaken til at Israel vaksinerer israelere bosatt på Vestbredden, men ikke palestinerne er kort fortalt: Israelerne som bor der er israelske borgere og medlemmer av det israelske helsevesenet, som består av statsregulerte og semi-private helseforetak. De vaksinerer alle medlemmer, jøder og arabere, uten diskriminering. Palestinerne er derimot underlagt sitt eget helsevesen. Israel har ikke hatt ansvaret for vaksinering av palestinerne på flere tiår.

En annen ting NTB og Amnesty «glemmer» å fortelle er at palestinerne har bestilt flere millioner vaksinedoser på egen hånd. Burde ikke slik informasjon være med i artikkelen? Allerede i desember var det kjent at palestinerne, i samarbeid med WHO, hadde sikret seg flere millioner vaksinedoser. Dette er et grelt eksempel på fake news fra Norges største nyhetsbyrå.

«Vi arbeider selv med å skaffe vaksinen fra flere kilder. Vi er ikke underlagt Israels forsvarsdepartement. Vi har vår egen regjering og helsedepartement og vi gjør store anstrengelser for å få tak i vaksinen», sa en representant for de palestinske myndighetene i et intervju med Jerusalem Post i desember.

Det skal også sies at Israel faktisk har vaksinert mange palestinere – de som bor i Øst-Jerusalem. De er ikke statsborgere i Israel, bare innbyggere, men deres helsevesen er Israels ansvar i henhold til Oslo-avtalen.

Israel har også stor interesse av at palestinerne blir vaksinert. Mange palestinere reiser inn og ut av Israel og de to samfunnene er tett knyttet sammen. Derfor har Israel blant annet åpnet for at palestinerne kan få vaksinene Israel får tilovers. Men først og fremst har Israel et ansvar overfor egne borgere – slik palestinske myndigheter har overfor sine borgere.

Israel har allerede vaksinert nesten 1,9 millioner innbyggere, en større andel enn noe annet land i verden. Denne utrolige bragden har skapt internasjonal oppmerksomhet. Men som ofte når det kommer positive nyheter om Israel er også anti-israelske krefter raskt på plass for å snu det positive om til noe negativt om Israel. Og mediene og organisasjoner spiller velvillig på lag.

Det er heller ikke noe oppsiktsvekkende at palestinske myndigheter enda ikke har kommet i gang med vaksinasjonen. Heller ikke i nabolandene Egypt, Jordan, Libanon eller Syria er vaksineprogrammet kommet i gang.

I gamledager ble jødene uriktig beskyldt for å spre sykdom og pest. Disse antisemittiske blodanklagene førte til pogromer og forfølgelse av jøder. I dag blir verdens eneste jødisk stat, med hjelp av mediene og organisasjoner som Amnesty, beskyldt i å forhindre mennesker i å få nødvendig helsehjelp. Beskyldningene er like feilaktige i dag som de var i gamledager.

Som MIFF har dokumentert i en større rapport har NTB i årevis drevet med ensidig og feilaktig dekning av konflikten mellom Israel og palestinerne.

Dette er heller ikke første gang Amnesty lyver for å demonisere Israel. I november 2019 beskyldte Amnesty Israel for å ha bombet en sivil bygning på Gazastripen. Men en amerikansk journalist var til stede og var vitne til selve hendelsen. Det var en av terrorgruppene på Gazastripen som hadde bombet bygningen ved en feil. En rakett som egentlig var på vei mot Israel landet i stedet inne på Gazastripen. MIFF kjenner ikke til at Amnesty noen gang har beklaget eller trukket tilbake den feilaktige påstanden:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart