Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

– Gaza tilbake til klanstyre

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha'aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha’aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.

Noen mener at Israel bør gjenokkupere hele Gaza for å få slutt på rakettene derfra og den storstilte våpensmuglingen fra Egypt til terrorgruppene der. Men Diskin mener at det kan føre til større problemer enn det løser. Dersom Israel gjør en slik okkupasjon som en kortvarig aksjon, vil terroren starte om igjen etter kort tid. Og dersom Israel blir stående, vil trolig det palestinske styret bryte endelig sammen. Det vil ikke kunne tilby befolkningen noen tjenester. Israel vil bli nødt til å gjenopprette en sivil administrasjon og få ansvaret for befolkningens liv og velferd.
Men hvis Hamas fortsetter å vokse seg sterkere og forbedre sitt terror-potensiale, kan Israel bli tvunget til en aksjon.

Dersom Egypt skulle begynne å gjøre noe for å begrense våpensmuglingen fra Sinai til Gaza, vil behovet for en israelsk aksjon bli redusert. Se artikkelen Egypt bryter avtaler om våpensmugling.

Tilbake til klanstyre
Det palestinske styret er i ferd med å bryte sammen, særlig i Gaza. Da går lojaliteten tilbake til klanen – storfamilien – slik det har vært tradisjonelt. Dette har igjen direkte sammenheng med hevn for dem som er drept i de ulike trefningene mellom palestinere i den senere tid. Blodhevn vil kunne hindre en våpenhvile selv om lederne vedtar den.

Diskin sier at palestinerne er nær en avtale om samlingsregjering [den er siden avtalt], og mener at det først og fremst skyldes at Mahmoud Abbas «foretrekker samling framfor konfrontasjon».

Styrkeforhold
Diskin mener at styrkene fra Hamas er av bedre kvalitet enn Fatah-styrkene. Hamas-soldatene blir bedre trent. Men Fatah har fremdeles flere soldater. Diskin sier at Fatah-lederne i Gaza er kommet til at de ikke kan overleve [som ledere, mener han vel] uten at deres soldater er «fylt av kamp-ånd». Det må vel bety at de opptrer aggressivt.

Ingen varig løsning med Hamas
Diskin mener at Hamas kan inngå kortsiktige avtaler med Israel. Men en varig løsning mellom Israel og Hamas er umulig. Etter Hamas’ grunnoppfatning er hele staten Israel (sammen med Midtøsten for øvrig) islamsk område og skal styres av muslimer. Det er ikke mulig med noe kompromiss på det, det ville være å svikte Islam.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart