Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Gaza tilbake til klanstyre

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha'aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.

6. februar 2007 hadde Amos Harel en artikkel i Ha’aretz. Der gjengav han synspunkter fra Yuval Diskin, som leder Shin Beth, Israels sikkerhetstjeneste. Det følgende bygger på den artikkelen.

Noen mener at Israel bør gjenokkupere hele Gaza for å få slutt på rakettene derfra og den storstilte våpensmuglingen fra Egypt til terrorgruppene der. Men Diskin mener at det kan føre til større problemer enn det løser. Dersom Israel gjør en slik okkupasjon som en kortvarig aksjon, vil terroren starte om igjen etter kort tid. Og dersom Israel blir stående, vil trolig det palestinske styret bryte endelig sammen. Det vil ikke kunne tilby befolkningen noen tjenester. Israel vil bli nødt til å gjenopprette en sivil administrasjon og få ansvaret for befolkningens liv og velferd.
Men hvis Hamas fortsetter å vokse seg sterkere og forbedre sitt terror-potensiale, kan Israel bli tvunget til en aksjon.

Dersom Egypt skulle begynne å gjøre noe for å begrense våpensmuglingen fra Sinai til Gaza, vil behovet for en israelsk aksjon bli redusert. Se artikkelen Egypt bryter avtaler om våpensmugling.

Tilbake til klanstyre
Det palestinske styret er i ferd med å bryte sammen, særlig i Gaza. Da går lojaliteten tilbake til klanen – storfamilien – slik det har vært tradisjonelt. Dette har igjen direkte sammenheng med hevn for dem som er drept i de ulike trefningene mellom palestinere i den senere tid. Blodhevn vil kunne hindre en våpenhvile selv om lederne vedtar den.

Diskin sier at palestinerne er nær en avtale om samlingsregjering [den er siden avtalt], og mener at det først og fremst skyldes at Mahmoud Abbas «foretrekker samling framfor konfrontasjon».

Styrkeforhold
Diskin mener at styrkene fra Hamas er av bedre kvalitet enn Fatah-styrkene. Hamas-soldatene blir bedre trent. Men Fatah har fremdeles flere soldater. Diskin sier at Fatah-lederne i Gaza er kommet til at de ikke kan overleve [som ledere, mener han vel] uten at deres soldater er «fylt av kamp-ånd». Det må vel bety at de opptrer aggressivt.

Ingen varig løsning med Hamas
Diskin mener at Hamas kan inngå kortsiktige avtaler med Israel. Men en varig løsning mellom Israel og Hamas er umulig. Etter Hamas’ grunnoppfatning er hele staten Israel (sammen med Midtøsten for øvrig) islamsk område og skal styres av muslimer. Det er ikke mulig med noe kompromiss på det, det ville være å svikte Islam.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart