Hvorfor avviser Israel våpenhvile?

Etter å ha angrepet Israel med over 200 raketter på mindre enn to uker ber Hamas om ny våpenhvile som skal omfatte både Gaza-stripen og Vestbredden. Hvorfor avviser Israel forslaget?

For det første har Israel svært dårlige erfaringer med den forrige våpenhvilen som bare gjaldt for Gaza-stripen. Avtalen ble inngått 26. november 2006.

Allerede første dagen av «våpenhvilen» slo elleve Kassam-raketter fra Gaza-stripen ned på israelsk territorium. Våpenhvile-perioden har fortsatt som den begynte. Nesten daglig har raketter spredt terror og ødeleggelse blant sivile israelere i området rundt Gaza-stripen. Islamsk Jihad stod bak de fleste angrepene de første månedene, men Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene gjorde ingen virkningsfull innsats for å stanse dem.

De siste ukene har intensiteten i bombardementet økt kraftig, og terrorcellene til regjeringspartiet Hamas har igjen involvert seg betydelig i angrepene. Mandag 21. mai krevde en Kassam-rakett livet til Shirel Freedman (32). Flere tusen av innbyggerne i den israelske byen Sderot er evakuert.

Etter at Israel gjennom hele våpenhvile-perioden viste stor tilbakeholdenhet, begynte IDF å slå tilbake på Kassam-terroristene i forrige uke. Representanter for den israelske regjering har også truet toppledelsen i Hamas på livet. Mange i Israel mener dette har presset Hamas til å be om ny våpenhvile.

Israel vil imidlertid ikke gi terrororganisasjonen en ny periode hvor de kan ruste opp fritt. Hamas har ikke bare oversett og støttet rakettangrep i «våpenhvile»-perioden, de har også styrket seg kraftig militært og smuglet inn en mengde våpen til Gaza-stripen. Israelske kilder sier Hamas har bygd opp en hær på minst 6.000 soldater.

Den andre grunnen til at Israel avviser palestinernes bønn om våpenhvile, er kravet om å inkludere Vestbredden i en ny avtale.

Israel har sett hvordan terrororganisasjonene på Gaza-stripen har utnyttet våpenhvile-perioder til å ruste opp og gjennomføre intensiv militær trening. Det er bare de omfattende israelske sikkerhetstiltakene på Vestbredden som forhindrer en liknende utvikling der. Ved hjelp av arrestasjoner, kontrollsperringer og nålestikks-operasjoner har IDF klart å redusere terroren fra Vestbredden til et minimum de siste årene. Dersom Israel går med på en våpenhvile vil friheten til å bekjempe terrororganisasjonene bli svært innskrenket.

– Det er urimelig av den palestinske regjeringen å kreve innføringen av en våpenhvile på Vestbredden. Det eneste som hindrer at volden bryter ut på Vestbredden er den konstante aktiviteten til de israelske forsvarsstyrkene og sikkerhetstjenesten Shin Bet, påpeker avisen Ha’aretz i en lederartikkel.

En israelsk regjeringskilde avviser kategorisk at Israel vil gå med på noen våpenhvile som inkluderer Vestbredden.

– Hamas skal ikke få noen belønning for opptrappingen [i rakettangrepene] som de startet, sier kilden til Jerusalem Post.

På det nåværende tidspunkt vil ikke Israel bli med på noen våpenhvile når det gjelder Gaza-stripen heller. Selv om rakettangrepene skulle avta i intensitet, vil IDF fortsette å slå ned på terrororganisasjonene, først og fremst med luftangrep.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart