Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Det er mat på Gaza-stripen

NRK-journalist Annette Groth avslørte en godt bevart hemmelighet da hun rapporterte fra Gaza-stripen i dag.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Bildene fra Gaza som vi her presenterer ble publisert på det arabisk-språklige nettstedet paltoday.ps i november 2009. Se flere bilder etter artikkelteksten.

– I Gaza finnes det ikke stort. Jo, det er mat og det aller nødvendigste, skriver hun. Men ikke byggematerialer.

– Det går for så vidt an å få det meste, legger Groth til. Varer strømmer inn gjennom tunnellene under grensen til Egypt. Hun nevner ikke at over 12.000 tonn med varer også blir levert gjennom israelske grensestasjoner hver uke.

Temaside: Israel sjøblokade og bordingen av Mavi Marmara

Det er mat på Gaza-stripen. NRK-journalisten avslører det som er en godt bevart hemmelighet i Norge, men som en rekke rapporter og bilder fra området har bekreftet i lang tid: Matmangelen i området er betydelig mindre enn i mange andre fattige landområder.

– Det store flertallet av mennesker er avhengige av mat fra FN for å overleve, skriver Groth. Det er riktig. Det har de vært i en årrekke, lenge før Israel innførte kraftige restriksjoner på leveranser etter det bodige Hamas-kuppet i 2007. FNs tilstedeværelse sikrer at minst 80 prosent av befolkningen får mat.

– Det er ikke noen sult på Gaza-stripen, sa Khalil Hamada, som er tjenestemann i det Hamas-kontrollerte justisdepartementet, til den britiske avisen Telegraph i begynnelsen av juni.

Torsdag 17. juni fikk Petter Eide fra Norsk Folkehjelp spørsmål i NRK-programmet «Her og nå» om hvilke varer det er viktigst for folk på Gaza-stripen å få lettere tilgang til.

– Det er viktig at vi ikke presenterer Gaza-stripen som et humanitært kriseområde, for det er det ikke. Folk sulter ikke og det er også tilgang på medisiner. Folk har også lønninger, så de kan handle varer og det kommer inn en del varer gjennom tunnelene fra Egypt. Ganske mye varer faktisk, svarte Eide.

Til tross for disse uttalelse, er det umulig å utelukke at det finnes matmangel for deler av befolkningen på Gaza-stripen, slik det er i alle fattige land. [De palestinske selvstyreområdene ligger på 110. plass av 182 på FNs Human Development Index.] Også i Israel er det matmangel blant den aller fattigste delen av befolkningen.

På Gaza-stripen er nok forholdene betydelig verre, slik NRKs og Telegraphs journalist rapporterer. Den humanitære situasjonen er også forverret ved at gjenoppbygging etter Gaza-krigen i stor grad er blitt forhindret på grunn av restriksjoner på innføring av byggematerialer. Israelske myndigheter påpeker på sin side at sement og andre byggevarer blir misbrukt til militære formål av Hamas.

– Det meste av Hamas økonomiske midler og tiltak går med til motstandskampen og militære forberedelser, sa Khaled Mashaal under en konferanse for arabiske partier i Damaskus i november 2009.

Hamas bruker forsyninger til krig mot Israel

Våpenkontroll fortsetter
Målet med Israels restriksjoner for vareleveranser over land til Gaza-stripen har vært å svekke Hamas. Derfor har restriksjonene støtte fra palestinernes president Mahmoud Abbas og Egypt. Oppslutningen til Hamas har sunket de siste årene, men restriksjonene har samtidig styrket smuglernæringen og gitt Hamas inntekter fra tunnellavgifter. Til tross for restriksjonene har Hamas befestet sin totalitære kontroll over området.

Israels hovedhensikt med restriksjonene og sjøblokaden har hele tiden vært å hindre at raketter og andre avanserte våpen strømmer inn til Hamas. Alt tyder på at dette vil bli videreført når Israel nå letter på sine restriksjoner. 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart