Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

JPost kårer verdens 50 rikeste jøder

Ny årlig kåring fra Jerusalem Post viser at amerikaneren Larry Ellison er verdens rikeste jøde.

Jerusalem Post har for første gang kåret verdens 50 rikeste jøder.

Avisen har basert kåringen på den årlige listen til Forbes Magazine over verdens 400 rikeste personer. Mange av dem på listen er sterke støttespillere av Israel, men slett ikke alle. Noen har selv skapt sin rikdom, mens andre har arvet den.

Nr. 1: Larry Ellison (174 mrd)
I et intervju med avisen forteller verdens rikeste jøde, Larry Ellison, om veldedighet. 66-åringen har gitt bort store deler av sin formue allerede, og publiserte nylig i et brev at han vil gi bort mesteparten av den når han pensjonerer seg.

– Inntil nå har gavene blitt gitt i stillhet, fordi jeg lenge har ment at veldedighet er en personlig og privat sak. Så hvorfor går jeg nå offentlig ut? Warren Buffet (en annen amerikansk milliardær) ba meg personlig om å skrive dette brevet, fordi han mente jeg ville «statuere et eksempel» og «ha innflytelse på andre» til å gi. Jeg håper han har rett, sier Ellison.

På Forbes-listen er han rangert som den 6. rikeste personen i verden, med sin formue på svimlende 174 milliarder kroner.

I august for tre år siden besøkte han den rakettrammede byen Sderot, nær grensen til Gaza-stripen, sammen med sin kone og familie. Ellison fikk høre at landsbyen trengte tre millioner for å kunne beskytte seg godt nok mot raketter. Han skal umiddelbart ha erklært: «Dere vil ha pengene på konto i morgen.»

Larry Ellison ble født på Manhattan i New York. Først som 40 åring startet han programvarefirmaet Oracle, som siden skulle gi ham sin store rikdom.

Nr 2: Michael Bloomberg (112 mrd)
Nummer to på listen, Michael Bloomberg, er for øyeblikket inne i sin tredje periode som ordfører i New York.

I 1981 fikk han sparken av firmaet Salomon Brothers. Bloomberg mottok en fallskjerm på 62 millioner kroner. Denne brukte 68-åringen på å utvikle det som er dagens globale finansnyhets- og mediagigant Bloomberg L.P.

Den amerikanske investoren ble født i Boston og har foreldre med russisk bakgrunn. Han valgte å trekke seg ut av firmaet sitt da han gikk inn i politikken. I 2001 vant han sitt første valg som ordfører – som republikaner – etter å ha stemt på demokratene hele livet.

Under fjorårets Gaza-krig besøkte Bloomberg Sderot og Ashkelon og erklærte:

– Dersom noen i New York ble truet ville mine instruksjoner til New Yorks politistyrker vært at de måtte bruke alle tilgjengelige ressurser på å beskytte sivile.

Nr 3: Sergey Brin (109 mrd)
Den russiske jøden Sergey Brin (37 år) er sammen med Larry Page grunnlegger av søkemotorgiganten Google. Selskapet er i dag verdens største internettselskap, som vokser fortsatt i et raskt tempo.

Som seksåring reiste familien til USA, etter at hans matematiker-far fant ut at han ikke hadde noen karrieremuligheter i Sovjet som jøde.

Gründernes visjon er å gjøre all verdens informasjon tilgjengelig og nyttig. I Forbes i fjor havnet begge av grunnleggerne på femteplass i kåringen over verdens mektigste personer.

Nr 4: Larry Page (109 mrd)
Også Brins kollega Page har foreldre som var matematikere. Begge av dem var professorer i datavitenskap ved Universitetet i Michigan.

Da Page selv skulle i gang med sitt doktorprogram i datavitenskap ved Stanford, møtte han Brin på en åpningsfest ved skolen. Begge måtte droppe ut av sine studier, som følge av den enorme suksessen som fulgte med Google.

Begge Pages besteforeldre på morssiden var jødiske. Han ble ikke oppfostret med noen jødisk identitet og hadde aldri noen bar mitzva.

Den 37 år gamle gründeren kom for noen år siden på ideen «Google for veldedighet». Firmaet setter nå av én prosent av alle sine inntekter og av de ansattes arbeidstid på veldedighet. Dette inkluderer ting som bekjempelse av fattigdom verden over og arbeid med miljøspørsmål.

Nr 5: Steven Ballmer (90 mrd)
Den 54 år gamle Steve Ballmer er administrerende direktør for Microsoft. Han ble i 1980 firmaets tjuefjerde ansatte.

Da han studerte ved Harvard ble han god venn med Bill Gates. Mens sistnevnte droppet ut av studiene, valgte Ballmer å fortsette. Etter en tids studier klarte ikke han ikke lenger å motstå Gates’ invitasjoner om å bli med i firmaet.

Ballmer vokste opp i Farmington Hills i Michigan. Hans far var sveitsisk-amerikansk, mens hans mor var jødisk med familierøtter fra Iran. Han er blant annet medlem av Jødisk nasjonalfonds verdensråd av direktører. Han er også dypt involvert i Microsofts prosjekter i Israel.

Her følger noen av de andre navnene på listen:

Nr 7: Michael Dell, 47 år (84 mrd)
Grunnlegger av verdens nest største PC-leverandør Dell Computers.

Nr 8: Mikhail Fridman, 46 år (79 mrd)
Investoren regnes som Russlands tredje rikeste person.

Nr 10: Roman Abramovich, 43 år (70 mrd)
En av Russlands mektigste oljeinvestorer. Regnes som landets fjerde rikeste person. Kjent som eier av den engelske fotballklubben Chelsea.

Nr 15: Sheldon Anderson, 77 år (58 mrd)
Kasinoinvestor. Kjent i Israel for å ha opprettet landets mest leste dagsavis, gratisavisen Israel Hayom.

Nr 21: Alan og Gerard Wertheimer, 62 og 60 år (47 mrd)
Arvere av luksusfirmaet Chanel.

Nr 34: Ralph Lauren, 70 år (29 mrd)
Verdenskjent motedesigner.

Rikeste israeler
Den rikeste jøden på listen som er bosatt i Israel, er 88 år gamle Sammy Ofer, god for 40 milliarder kroner. Han har sammen med sin bror bygget opp Ofer Brothers Group, som investerer i bank og eiendom. For ett år siden erklærte han at han ville trekke seg formelt tilbake, og overlot dermed styringen av firmaet til sine to sønner.

På Forbes-listen over rikeste personer i verden havner Ofer på en 109. plass.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart