Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hamas-regimet slår ned på shia-muslimer

(Illustrasjonsfoto: Zoriah, flickr.com)
(Illustrasjonsfoto: Zoriah, flickr.com)
Væpnede Hamas-menn brøt opp en samling for shia-muslimer på Gaza-stripen med vold fredag 13. januar. Shiaene ble banket opp og noen ble arrestert.

Volden skal ha fortsatt også etter at noen av shia-muslimene ble fraktet til sykehus og fengsel.

– Angrepet var del av en større aksjon mot shia-organisasjoner, inkludert hjelpeorganisasjoner, skriver journalist Avi Issacharoff i Ha’aretz. Hamas har satt aksjonene i gang for å motarbeide konverteringer fra sunni- til shia-retningen og motarbeide økt iransk innflytelse på Gaza-stripen.

Den siste tiden har trenden vist en økning i konverteringer til den muslimske shia-retningen på Gaza-stripen. De aller, aller fleste palestinerne i området tilhører tradisjonelt sunni-retningen. I det store flertallet av muslimske stater pågår det systematisk diskriminering av religiøse minoriteter, også muslimske retninger som avviker fra makthavernes. Slik sett er ikke Hamas-aksjonene oppsiktsvekkende.

– Jeg hentet broren min på politistasjonen, med brudd i hender og bein og andre alvorlige skader, forteller Gaza-borger Rafik Hamad til London-avisen Al-Hayat. Broren og en gruppe på omlag 30 andre shia-muslimer var samlet for minnes Imam Hussein, grunnleggeren av shia-islam, da Hamas-mennene kom. 14 personer ble arrestert i aksjonen.

– Politiet sa at min bror var en vranglærer og ba meg holde ham hjemme og nekte ham å gå ut, forteller Hamad.

En del av de nye shia-muslimene på Gaza-stripen har tilhørighet i Islamsk Jihad, en radikal islamistisk gruppe som utfordrer makten til Hamas. Shia-muslimen Iyad al-Hosni ble tidligere sparket ut av Islamsk Jihad, men etter at ledere i Islamsk Jihad besøkte i Iran for to måneder siden har al-Hosni fått tilbake plassen sin i bevegelsen og utnevnt som høytstående offiser i deres militære styrker.

Noen av shia-muslimene som opplevde å få bank av Hamas ber nå Iran stanse finansiering av Hamas-regimet. Teheran har allerede kuttet ned i sin økonomiske støtte til Hamas fordi Hamas ikke har støttet opp om Syrias vaklende president Bashar Assad, skriver Issacharoff.

 

– Fatah kan tape for Hamas

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som sammen med sin Fatah-bevegelse kontrollerer de palestinske områdene av Vestbredden, har varslet president- og parlamentsvalg 4. mai. Hamas kan komme til å vinne valget, advarte en framstående leder i Fatah denne uken.

– Uten at situasjonen endrer seg i Fatah, kan det som har skjedd før skje igjen, sier Nabil Amr til London-avisen Al-Quds Al-Arabi. Khaled Abu Toameh gjengir dette i Jerusalem Post.

I forrige parlamentsvalg, i januar 2006, fikk Hamas rent flertall i parlamentet.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart